Hegedűs D. Géza: "A kultúra létfolyamat"

A Heti Válasz minapi cikkében állította: több honi színtársulat is "beszállt a kormányellenes politikai csatározásba". A kampányszínház példájaként említette a lap a Vígszínház Revizorát. Ennek kapcsán a korrupt polgármestert alakító Hegedűs D. Gézát kérdezte a 168 óra. 

A 168 óra interjújából:

A kérdésre, volt-e kampányszándék a Revizor színrevitelében, Hegedűs D. Géza úgy felelt: "Ha ezt a Heti Válasz esztétikai elemzésként fogalmazta volna meg, akkor - véleményüket tiszteletben tartva - hárítanám a választ. Csakhogy hangulatkeltő politikai írást közöltek. Mi viszont művészeti intézmény vagyunk, komplex módon próbáljuk a világot leképezni. Az olvasópróba idején azt sem tudtuk, mikor lesz a parlamenti választás. Persze az is tény: már Gogol Revizorának 1836-os első színrevitele is kiverte a biztosítékot, és a szerzőnek el kellett menekülnie hazájából. Jan Kott lengyel irodalomtörténész írta meg a darab kapcsán: sikerültebb bemutatói után az aktuális hatalom a világ bármely részén sértve érezte magát. Hiába intette nézőit Gogol a mű mottójában: Ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde" - nyilatkozta a színész-rendező,  akit a Vígszínház igazgatói pályázatáról is faggattak.

 

Hegedus D. Geza
"Kiderült, Eszenyi Enikő alkalmas egy komoly múltú színház tradícióinak megőrzésére, megújítására, dinamizálására. Képes összetartani, inspirálni a sokféle individuumból álló társulatot, megőrizni és gyarapítani a közönséget. Teljesítette az általa ígért művészi elképzeléseit, gazdasági vállalásait, sikeres oktatási programba kezdett, egyéb eredményei is hosszan sorolhatók. Ráadásul nőként bizonyított egy még mindig macsóközpontú világban. Értékszemléletűen, humanista gondolkodással, nem politizálva. Azt is világossá tette: a nézőtér nem párttaggyűlés. Ott mindenkinek helye van, ahogy az ország is mindnyájunké. A Vígszínház emberi értékekre nyitott, européer szellemiségű színház. Eszenyi Enikő pályázata is ezt tükrözi. A teátrum körüli féléves cirkusz mindannyiunk számára megalázó" - fejtette ki Hegedűs D. Géza, aki úgy véli, a Víg intellektuális, alkotói és befogadói közössége afféle láthatatlan "szellempalotát" alkot, és ha képviselőit kiteszik a materiális épületükből, az csak üres héj marad. 

"Talán megengedő vagyok, ha azt gondolom: akik most döntéshelyzetben vannak, valójában nem tudják, mit tesznek. Mert nem értenek hozzá. Persze az is lehet, hogy a Weöres Sándor-i elmélet válik gyakorlattá. Ő azt mondta: minden rendszer önmagát nevezi a kultúra megteremtőjének és a többit kultúrarombolónak. Pedig a kultúra nem intézményesíthető. Nem fér be irattárakba, hivatalokba, pénztárakba. A kultúra létfolyamat. Állandó és rendíthetetlen nyugalmú. Minél többet ugrálnak körülötte, annál jobban széttapossák. Egy rendszer minél inkább "szívén viseli" a kultúrát, annál inkább látszik, hogy semmi érzéke nincs hozzá. Minél inkább "menti és védi", annál inkább látszik, hogy ő szorul védelemre" - nyilatkozta Hegedűs D. Géza.

A teljes interjút a 168 órában olvashatják.

 

süti beállítások módosítása