"Hiába tervszerű a végrehajtás" - Alföldi Róbert a "kampányszínházakról"

A Heti Válasz "Választás 2014: több társulat beszállt a kormányellenes politikai csatározásba" című írásával kapcsolatban kérdezte Alföldi Róbertet a 168 Óra.

 

A 168 Óra cikkéből:

"A sértettségből vagy a tehetség hiányából, megbicsaklásából, plusz revánsvágyból születő reflexiók inkább a káosz, mint a nyugalom irányába vezetnek. Hiába tervszerű a végrehajtás. A színházak esetében az is lényegtelen, hány nézőjük van a megszerzett teátrumoknak. Az abszurd folyamat most odáig jutott, hogy a kormánypárti hetilap városszerte reklámozott vezércikke azt taglalja, szerintük miként támadják bizonyos színházak előadásai a hatalmat. Leírják: ki az, aki rosszul gondolkodik" - fogalmazott Alföldi Róbert az interjúban. A rendező hangsúlyozta: soha nem csinált pártpolitikai színházat. "Társadalomban élve politikai színházat csináltam, hiszen ebben a közegben a színház ilyen módon tud felvetni bizonyos kérdéseket. Engem a valóság érdekel" - tette hozzá.

Alföldi szerint a Heti Válasz által emlegetett „kampányszínház’” elméletét éppen az cáfolja legerősebben, hogy a színészek világnézetüktől függetlenül is "kedvvel vesznek részt az inkriminált előadásokban", és talán ők is úgy érzik – pártszimpátiától függetlenül –, hogy azok az országukról, társadalmukról, a jelen kérdéseiről szólnak.

Alfoldi

Fotó: Béres Attila, mno.hu


"Nemrég még egy állami színház vezetője voltam. Sokan jártak hozzánk titokban olyanok, akik nézőként másként gondolkodtak a világról, mint például én. Az előadások után mégis azt tapasztaltam: a nézetkülönbségek ellenére értelmesen, nyugodt hangnemben tudunk beszélgetni. Ha vitatkoztak is a látottakkal, nem gondolták istentől elrugaszkodott borzalomnak" - mutatott rá Alföldi Róbert.

"Nemrég egy vidéki városban rendeztem, de a polgármester megtiltotta, hogy visszahívjanak. A Radnótiban vagy a Vígben még dolgozom. De ha a helyzet nem változik, pár éven belül nem lesznek olyan helyek, ahol egy ilyen rendező feladathoz jut. Azért nem panaszkodom. Kormányunknak köszönhetően külföldön keresett és híres vagyok. Nemrég a németországi Egenfeldben dolgoztam, majd az ausztriai St. Pöltenben. Érdekes tolmács segítségével, idegen közegben színházat csinálni. Csak éppen magyar színházművészként honi ügyeink inspirálnának leginkább" - mondta Alföldi Róbert.

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása