Ötödszörre is újraéled a Hegedűs a háztetőn a Broadway-n

2015 őszén visszatér a színpadra a Hegedűs a háztetőn, a Broadway aranykorának egyik utolsó nagy klasszikusa, amelyet pont 50 éve mutattak be először – jelentették be a napokban Jeffrey Richards és Jerry Frankel producerek.

Hegedűs a háztetőn  Broadway plakát

 

 

Ötven év után ötödszörre

 

Ez lesz az ötödik alkalom, hogy a Broadway-n felújítják a világhírű darabot, amely Joseph Stein történetéből, Sheldon Harnick szövegével és Jerry Bock zenéjével született. A Hegedűs a háztetőn olyan dalokból csinált slágert, mint a "Ha én gazdag lennkék" (If I Were a Rich Man) , a "Bordal" (To Life) a "Szeretsz engem" (Do You Love Me?) vagy a "Prológ", illetve ahogyan többen ismerik a  "Hagyomány" (Tradition). A klasszikus zenés színdarabot ezúttal a Tony-díjas Bartlett Sher állítja színpadra, a koreográfus pedig Hofesh Shechter lesz, aki az eredeti - az 1964-es musicalt rendezőként is jegyző - Jerome Robbins által megálmodott koreográfia alapján dolgozik majd. A szereposztásról, illetve arról, melyik színház ad otthont a produkciónak, egyelőre nincsenek hírek. Bartlett Sher viszont allítólag Tevje szerepére a négyszeres Tony-díjra jelölt Danny Bursteint szemelte ki, és már beszéltek is az esetleges közös munkáról.

 

Hegedűs a háztetőn Danny Bursteint

Danny Burstein lehet az új Tevje

 

A tejesember története

 

A Sólem AléchemTóbiás, a tejesember című novellafüzéréből készült Tony-díjas musical főszereplője a kis ukrán faluban, Anatevkában élő Tevje, a szegény ortodox zsidó tejesember, akinek a falu lakóihoz hasonlóan a hagyományok határozzák meg a mindennapjait. Ám „reformgondolkodású” lányai hatására Tevjében az apai szeretet felülkerekedik a hagyománytiszteleten, ami természetesen nem csak a tejesember családjában okoz felfordulást, hanem kihat az egész falu életére. Emellett Anatevka lakóit a politika sem kíméli: kilakoltatás és bizonytalan jövő vár rájuk.

 

 

Tevje meghódítja a Broadway-t

 

Az eredeti Broadway-produkcióban, amelyet 1964 szeptember 22-én mutattak be az Imperial Theaterben,  Zero Mostel alakította Tevjét. A darab csaknem nyolc évig volt műsoron, később Topol, Herschel Bernardi és Jan Peerce tenor is játszotta a tejesembert, illetve Topol volt Tevje a világhírű 1971-es filmfeldolgozásban is. A Hegedűs a háztetőn legutóbb 2004-től két éven át volt látható a Broadwayn, akkor Alfred Molina és Harvey Fierstein alakította a zsidó hagyományok ápolását mindennél fontosabbnak tartó tejesembert, aki emiatt összetűzésbe kerül lányaival, majd azért mert hinni kezd a változásban - egész Anatevkával.

 

Hegedűs a háztetőn  Broadway 64

  Zero Mostel, az eredeti 1964-es Broadway előadásban

 

Anatevka lakói „világgá mentek”

 

A musicalt Európában először 1966 decemberében láthatta a közönség: Anatevka címen mutatták be Amszterdamban. Később a darabot Londonban is nagy sikerrel játszották, és 1967-ben Tokióban a japán közönséget is meghódította. Magyarországon a Hegedűs a háztetőn bemutatója 1973-ban volt a Budapesti Operettszínházban, Bessenyei Ferenc emlékezetes Tevje alakításával. Joseph Stein és Sheldon Harnick szövegeit  G. Dénes György és Reményi Gyenes István ültették át magyarra. Azóta a musicalt számos magyar színházban játszották nagy sikerrel – legutóbb 2010 márciusában a Vígszínház tűzte műsorára, Hegedűs D. Géza főszereplésével.



Forás: Broadway.com., MTI, Színház.hu

Fotó: Thirteen.com, Broadway.com

 

 

süti beállítások módosítása