A szerető - Kicsid Gizella monodrámája a Tamási Áron Színházban

Áprilisban lesz Marguerite Duras születésének 100. évfordulója, ami előtt a Tamási Áron Színház a francia írónő A szerető című kisregényéből készült előadással tiszteleg.

A darab Kicsid Gizella monodrámájaként, Kolcsár József rendezésében kerül bemutatásra március 12-én, szerdán este 7 órától a színház Kamaratermében.

 

Szereto 8758

 

A Tamási Áron Színház ajánlója:

 

Marguerite Duras a huszadik századi francia próza egyik legjelentősebb – és legvitatottabb – személyisége. Becketthez szokták hasonlítani, aki maga is kora legnagyobb élő írójának tartotta. Műveit az elmagányosodás, a pusztulás, az élet kiüresedésének, értelmetlenségének hangulata lengi körül; hősei általában arra ítéltettek, hogy bár állandó lelki kielégületlenség uralja őket, ne történjen velük semmi lényeges. Valamennyien úgy élnek, mintha elvesztettek volna valamit, s minden erejükkel arra próbálnának összpontosítani, hogy sikerüljön elővarázsolni a múltból azt a bizonyos, minél megragadhatatlanabb, ám annál fontosabb dolgot, ami talán soha nem is létezett.

 

Szereto 8707


Duras A szerető című kisregénye a szerelmi irodalom remekműve, mely az utóbbi évek egyik legnagyobb könyvsikere volt Franciaországban, eddig több mint másfél millió példányban kelt el, 1984-ben elnyerte a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t. A mű cselekménye a 20-as, 30-as években játszódik Saigonban, az egykori Francia-Indokína egzotikus és titokzatos világában, ahol a főhős, egy fiatal európai lány megismerkedik egy nála tíz évvel idősebb dúsgazdag kínai férfival.

 

Szereto 8799
Kicsid Gizellát már jól ismerheti a sepsiszentgyörgyi közönség; ezúttal is eredeti módon próbálja megjeleníteni a megváltoztathatatlan múlt után sóvárgó női lélek zaklatottságát, hitevesztettségét, ábrándjait. Az előadás szövegkönyve Ádám Péter fordítása alapján készült.

 

Forrás: Tamási Áron Színház

 

süti beállítások módosítása