Ismert orosz művészek álltak ki Putyin Ukrajna-politikája mellett

Az orosz kulturális élet számos vezető személyisége: színészek, színházi vezetők, zenészek álltak ki Putyin Ukrajna-politikája mellett. Nyílt levelüket a kulturális minisztérium tette közzé. 

Orosz filmesek ugyanakkor elítélik hazájuk katonai beavatkozását a Krím-félszigeten.


A levélben azt írják, hogy azokban a napokban, amikor eldől a Krím és honfitársaik sorsa", az orosz kulturális élet szereplői "nem lehetnek kőszívű, közömbös megfigyelők". "Azt akarjuk, hogy a orosz és ukrán népnek és a két nép kultúrájának közös jövője erős legyen". Az aláírók kijelentik, hogy ezért támogatják "határozottan az orosz államfő Ukrajna-politikáját és a Krím félszigettel kapcsolatos álláspontját.


Az orosz kulturális élet neves és befolyásos képviselői közül a levelet 104-en írták alá. Olyan hírességek is, mint Nyikita Mihalkov, az orosz hatalmi körökben jó kapcsolatokkal rendező színész-rendező, Oleg Tabakov, a Moszkvai Művész Színház (MHAT) igazgatója, és Vlagyimir Urin, a moszkvai Nagyszínház vezérigazgatója.

 

szimferopol5

Oroszbarát tüntetés Szimferopolban (Fotó: Reuters)


Az orosz államfő Ukrajna-politikája és a Krím-félsziget Oroszországhoz való csatlakozása mellett tett hitet Fjodor Bondarcsuk színész-rendező (Szergej Bondarcsuk) fia, és a levél aláírói között szerepel a 85 éves Alekszej Batalov, a Szállnak a darvak című, kultuszfilmmé vált orosz alkotás férfi főszereplőjének neve is.


Vlagyimir Putyint támogatja Jelena Gagarina, a Kreml Múzeum igazgatója, (Jurij Gagarin, a világ első űrhajósának lánya) és Vlagyimir Szpivakov karmester-hegedűművész, az orosz Nemzeti Filharmónikusok és a Moszkvai virtuózok nevű kamarazenekar vezetője. Aláírta a levelet Valerij Gergijev karmester, a szentpétervári Mariinszkij színház művészeti igazgatója is.


A Szvoboda rádió (Radio Free) orosz nyelvű szerkesztősége ugyanakkor beszámolt arról is, hogy az orosz filmesek a múlt héten támogatásukról biztosították ukrán kollégáikat, akik aznap nyílt felhívást intéztek hozzájuk, hogy ne higgyenek az orosz propagandának, amely eltorzítja a Majdant, és azt "fasisztoid fiatalok és háborúzó nacionalisták harcának" tünteti fel.


Az orosz filmesek szövetségük honlapján tették közzé válaszukat, amelyben igazat adnak ukrán kollégáiknak abban, hogy példa nélkül álló ukránellenes propagandakampány folyik az orosz állami televíziós csatornákon "a Janukovics szégyenteljes rendszerével szembeni népfelkelés" ellen. A filmesek hangsúlyozták, hogy határozottan ellenzik az orosz katonai beavatkozást Ukrajnában.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása