Környezetvédelemről gyerekeknek - Budapesten is látható a Tündér Míra

Hedry Mária írónő harmadik darabja, a környezetvédelem témáját is érintő Tündér Míra című mesejáték kapcsán nyilatkozott.

Hedry Mária író, költő harmadik színpadi művének egyik fontos üzenete az, hogy óvjuk, vigyázzuk, becsüljük meg a természeti értékeinket, különösen a tiszta vizet. 

Ajánló a darab elé:


"Tündér Míra klasszikus mesejáték, Holnemvolt ország királyával, Tündér Rózsa királynéval, udvari bolonddal, gonosz varázslóval, halászlegénnyel, kígyóval, varanggyal. Érzékelhetjük ebben a történetben, az ember hogyan fosztja ki anyagi haszonért a természetet. Látjuk, hogy az önzés, kapzsiság, miként fenyegeti az élővilágot. Ám, mint a mesékben, van megoldás és jóra fordul az igazak sorsa. A történet tanulsága szerint mindez a valóságban is lehetséges, ha időben felhívjuk a gyermekek figyelmét a környezetünk megóvásának, illetve a feltétel nélküli hűség, az önfeláldozás, a bátorság és a valódi értékrend fontosságára."

 

tundermira

 

Villámkérdések Hedry Máriához:

Habár a Tündér Míra klasszikus mesemotívumokban bővelkedik, mégis aktuális kérdéseket feszeget. Miért volt fontos, hogy egy mesejátékban szerepet kapjon a környezetvédelem?

Régóta foglalkoztatnak azok a drámai változások, amelyek az élővilágban végbemennek. Úgy gondolom, hogy nem lehet ölbe tett kézzel figyelni azt, ahogy lepusztul a környezetünk, ezért mindenkinek tennie kell valamit a természetért, végső soron magunkért. Ez figyelmet, gondolkodást igényel.  A gyerekek ez irányú nevelése az első, s talán egyik legfontosabb lépés, a mese pedig kiváló eszköz erre.

A mai gyerekeketmár egészen más ingerek érik, mint az előző generációkat. Más eszközökkel kell a figyelmüket megragadni, mint korábban?

Nem hiszem... A gyermekek nagyon fogékonyak, a korai impulzusok egész életükre meghatározóak lehetnek, éppen ezért úgy gondolom, a lényeg az, hogy a gyerekelőadások is ugyanolyan gonddal készüljenek, mint a felnőtt előadások. A legkülönbözőbb korosztályok figyelik feszülten a történetet, miközben a Tündér Míra egy színházi szempontból hagyományos előadás. A rendezővel, Juhász Rózával és a többi alkotóval nagyon igyekeztünk, hogy esztétikai értelemben is minőségi élményt nyújtsunk a nézőknek. Fontos volt, hogy mind a látvány, mind a színészi játék alkalmazkodjon a pergő, izgalmas cselekményhez. Azt hiszem elértük a célunkat, hiszen az előadásokon telt ház van, a fiatal nézők szeretik a Tündér Mírát.

A darabban a főszerepet Gáspár Kata alakítja. Miért esett a választás?

Juhász Róza, a darab rendezője sokáig válogatta a szereplőket. Kata személyisége, természetessége, kedvessége, tehetsége ígéretes volt, akárcsak a Jankót alakító főiskolás Vecsei Lászlóé. Szerintem a várakozásaink beigazolódtak...

A Tündér Míra Veszprém után már Budapesten is megtekinthető. Milyen terveik vannak a mesejátékkal, esetleg születik-e újabb gyerekdarab az írónő tollából?

Szeretnénk minél többször játszani, minél több gyermek előtt. Dolgozunk azon, hogy újabb színhelyeken játsszuk a produkciót. Keressük a játszási lehetőséget egy másik, környezetvédelemmel kapcsolatos darabomnak, a Kukamesének is. A terveim között szerepel, hogy újabb, friss témájú gyerekdarabot írjak, hiszen nagyon közel áll hozzám a mese világa, csodálatos szabadságot és teret ad annak, hogy valami jó szülessen.

 

A darab legközelebb március 26-án délelőtt 10.00 órakor lesz látható a Marczibányi Téri Szabadidőközpontban, illetve április 3-án délelőtt 10.00 órakor a Klébelsberg Kultúrkúriában.

 

Kérdezett: Kárpáti Judit

 

 

süti beállítások módosítása