Az Operaházba érkezik a Hungarikonok gyűjtemény

Az Operaházba érkezik a világhírű magyar művészek, sportolók személyes emléktárgyait, relikviáit továbbgondoló, önálló képzőművészeti alkotásokba foglaló Hungarikonok gyűjtemény, amely Rómában, Bécsben, Dunaszerdahelyen és Londonban, az olimpia ideje alatt is egyaránt közönségsikert aratott. A kiállítás március 14-étől látogatható a hónap végéig.

 

"Nagy adománya a sorsnak, ha az ember úgy lehet szenvedélybeteg, hogy esze ágában sincs kigyógyulni belőle". (Kárpáti Tamás)

 

 

A gyűjteményt Kárpáti Tamás író, újságíró, a Premier művészeti magazin főszerkesztője hozta létre. A kiemelkedő magyar személyiségek használati tárgyai a kiállításban egy-egy festménybe, installációba beépülve, túlmutatva a hétköznapi valóságon nyernek új értelmet - közölte az Opera csütörtökön az MTI-vel.

 

solti

Vinczellér Imre: Sir Solti karmesteri pálcája

 

A pénteken megnyíló kiállítás alcíme: Zene és balett. A két témakörhöz kapcsolódó alkotások között megtekinthető lesz Kodály Zoltán metronómja, amely évtizedeken át a zeneszerző zongoráján állt és később Vásáry Tamás zongoraművész tulajdonába került, valamint kiállítják Solti György (Sir George Solti) karmesteri pálcáját is, amely köré Vinczellér Imre festett képet. A klasszikus balett otthonaként az Operában méltó helyre kerül a híres táncművész és koreográfus, Harangozó Gyula kasztanyettáihoz készült Fürjesi Csaba-alkotás is.


A különleges kollekció tulajdonosa az 1980-as években kezdett festményeket gyűjteni, a Hungarikonok gyűjtemény ötlete öt éve merült fel benne. Az első időkben nehezen sikerült egy-egy darabot megszereznie, de ahogy híre ment szenvedélyének, már külföldről is több felajánlás érkezett hozzá.


Az Operaházban március 30-ig tekinthető meg a tárlat, amelyet pénteken délután Ókovács Szilveszter nyit meg a Vörös Szalonban.


A Hungarikonok művészeti gyűjteményt a tervek szerint a 2015. évi milánói világkiállításon is bemutatják.

 

Forrás: MTI, Színház.hu

süti beállítások módosítása