Gábor Áron - Új bemutatóra készül a Háromszék Táncegyüttes

Gábor Áron születésének 200. évfordulója alkalmából táncdrámával tiszteleg a legendás háromszéki szabadságharcos előtt a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. Az Orza Calin rendezésében készült produkciót március 15-én mutatják be Kézdivásárhelyen, majd Sepsiszentgyörgyön és több székelyföldi városban is látható lesz.

HTE Gabor Aron fotoHenningJanos-4112

Fotók: Henning János

 

A Háromszék Táncegyüttes ajánlója:


2014-ben ünnepeljük Gábor Áron születésének 200. évfordulóját, ennek alkalmából számos kulturális rendezvénnyel tisztelegnek idén a legendás háromszéki szabadságharcos előtt Kovászna megyében. A Gábor Áron-emlékév jegyében a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes fenntartójának, Kovászna Megye Tanácsának kezdeményezésére mutatja be legújabb produkcióját, táncdrámával állítva emléket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc háromszéki eseményeinek.

Orza Calin rendező-koreográfus az együttes sajtótájékoztatóján elmondta, a felkérés nem érte meglepetésként, hiszen a téma már régóta foglalkoztatja. Az előadásban a táncszínház nyelvén elevenednek meg Gábor Áron életének fontosabb pillanatai, köztük a hídvégi és kökösi csata. A harci jelenetek stilizált mozgásvilága mellett, felvállaltan szubjektíven, a háromszéki magyar néptánc rekonstruálására tettek kísérletet, ezért is számít rendhagyónak a produkció felhasznált táncanyaga.

 

Gábor Áron a székely ezermesterből a szabadságharc eszméit lehetőséggé kovácsoló, népének hitet és eszközt adni képes hőssé vált az idők során. "Honnan születhetett meg az azóta sem látott székely összefogás, amellyel hétköznapi emberek a merész ágyúöntő mögé és mellé álltak? Élnek-e ma is köztünk Gábor Áronok, Dummel Ferdinándok, Velcsuj Jusztinák vagy csak noszogatás nélküli, saját démonjainkat egy közös cél érdekében legyőzni képes, tisztes hősök?" – teszik fel a kérdést az alkotók.


HTE Gabor Aron fotoHenningJanos-4192


Az erős zenei alapokon nyugvó előadás zeneszerzője a kézdivásárhelyi származású Gáspár Álmos, koreográfusként és díszlettervezőként közreműködött az ugyancsak kézdivásárhelyi Kádár Elemér, a jelmezek tervezője és a rendező munkatársa a Háromszék Táncegyüttes visszatérő alkotója, Furik Rita, az előadás dramaturgja és forgatókönyvírója Imreh-Marton István, a díszletek és kellékek kivitelezője pedig Zayzon Ádám. A táncdrámát egyszusszra a táncegyüttes tánckara adja elő, Gábor Áron szerepében Kocsis Hunor-Tibor, Jusztina szerepében Ürmösi-Incze Mária-Terézia, Székely legényként Péter Előd, az osztrák ellenség stilizált szerepében pedig Melles Endre lesz látható.

A produkció bemutatójára Kézdivásárhelyen kerül sor március 15-én, szombaton 18 órától, a Vigadó Művelődési Ház színpadán. Sepsiszentgyörgyön március 18-án, 19 órától mutatják be a Tamási Áron Színház nagytermében, ezen kívül 19-én és 20-án is megtekinthető lesz. Az előadást több székelyföldi városban is láthatja a közönség: március 16-án Gyergyószentmiklóson, 17-én Székelyudvarhelyen, 28-án pedig Csíkszeredában lép színpadra a társulat.


HTE Gabor Aron fotoHenningJanos-4251


GÁBOR ÁRON

táncdráma egyszusszra

 

Gábor Áron   Kocsis Hunor-Tibor

Halál és ellenséges osztrák, orosz hadvezérek   Melles Endre

Jusztina, Gábor Áron felesége   Ürmösi-Incze Mária-Terézia

Székely legény   Péter Előd

Balladaénekes   Erőss Judit


Székely nép, katonák:
Dombi Rózsa, Keresztes Gabriella, Lukács Réka, Tőkés Edit, Tüzes Csilla, Vajda Katalin, Váradi Ágnes, Virág Imola
Fülöp Csaba, Gere Csaba, Kiss Adorján, Márton Csaba, Pável Hunor, Tőkés Zsolt, Vitéz György

Kellékek: Zayzon Ádám
Koreográfia és díszletterv: Kádár Elemér
Jelmezterv és a rendező munkatársa: Furik Rita
Forgatókönyv: Orza Calin és Imreh-Marton István
Zeneszerző: Gáspár Álmos
Rendező-koreográfus: Orza Calin

Bemutató:
Március 15. (szombat), 18 óra

Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Ház

 

süti beállítások módosítása