Hámori Ildikó: "Boldogság és megtiszteltetés a díj"

Boldogság és megtiszteltetés számomra a díj - mondta az MTI-nek Hámori Ildikó színművész, a Pesti Magyar Színház tagja, aki pénteken Kossuth-díjat vett át a magyar színházművészetben betöltött szerepe és generációk számára meghatározó, emlékezetes alakításai elismeréseként.


"Ez olyan díj, amelyet korábban Bajor Gizi, Gobbi Hilda és Kiss Manyi kapott meg. De hogy olyanokat is említsek, akiknek már partnerei is lehettem, Sinkovits Imre, Bessenyei Ferenc, Agárdy Gábor és Kállai Ferenc is elnyerte. Fantasztikus bekerülni ebbe a névsorba, egy ilyen társaságba. Nagyon sok szeretetet jelent egy ilyen díj. Az én szeretetemet a színpad, a költészet és a szó iránt, valamint a felém áradó szeretetet, amelyet én kaptam több mint négy évtizeden át kollégáimtól és a közönségtől" - hangsúlyozta a színművésznő.

 

Hámori Ildikó elárulta, már kislány korában színésznő szeretett volna lenni, 1960-tól a televízió gyerekszereplője volt. "Később, amikor már mondtam is a verseket, nem csak olvastam, megtapasztaltam a szó és a költészet hatalmas erejét" - tette hozzá.

 

hamori

 

A főiskola előtt egy évig a Nemzeti Színház legendás, Bodnár Sándor vezette stúdiójában dolgozott. "Ott láttam először belülről színházat, elkápráztatott, sehova nem vágytam, csak oda" - idézte fel. A Nemzetiben akkor lépett először színpadra, amikor a Hevesi Sándor téri épület Az ember tragédiájának Major Tamás rendezte előadásával megnyílt. "1966-ban léptem először arra a színpadra, amelyen ma is játszom" - mondta Hámori Ildikó.


A színművészeti főiskolára harmadszorra vették fel, de azután már sorra kapta a jobbnál jobb szerepeket. Főiskolai gyakorlaton a Thália Színházban volt, és oda is szerződött a diploma után 1971-ben. 1981-ig maradt a teátrumnál, majd Vámos László hívására szerződött az akkori Népszínházhoz. Mint mondta, az élet adománya, hogy több mint 30 éve dolgozik a Nemzeti Színházban, amely azóta már a Pesti Magyar Színház nevet viseli. "Szeretem ezt a társulatot. Sok kedves régi kollégával és sok remek fiatallal játszom együtt. Ez nagyon jó dolog, feldobja az embert és engem is megfiatalít" - tette hozzá.


Hámori Ildikó pályája kezdetét felidézve a szegedi ünnepi játékok Antigoné-előadásáról beszélt szép emlékként. Thália Színház-beli korszakából szívesen emlékezett vissza Hubay Miklós darabjaira (Tüzet viszek, A párkák, Egy szerelem három éjszakája).


Szeretettel emlékezik a Csíksomlyói passióra, Bornemisza Magyar Elektrájára, amelyben Clytemnestrát játszotta, valamint Babits Laodameiáját idézte fel. Említette Shakespeare, Csehov és Gogol műveit, felidézett magyar klasszikusokat, és szólt Szabó Magda Régimódi történetéről, Füst Milán, valamint Márai Sándor műveiről. Sarkadi Imre Oszlopos Simeonjáról mint pályája meghatározó előadásáról beszélt. Mint mondta, sok műfajban, musicalekben is kipróbálhatta magát. "Szerencsés vagyok, nem kerültem bele skatulyákba" - jegyezte meg.


A színésznő jelenleg a Magyar Színházban Lorca Vérnász című darabjának Horgas Ádám rendezte előadásában látható. Emellett Füst Milán Catullus című művében lép színpadra, továbbá a Pinceszínházban az Éjszakai Színház előadásában Márai Sándor Kaland című művében játszik.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása