Ivanovék karácsonya – Urbán András Kolozsváron rendezett

A szabadkai Urbán András rendezésében újabb országos bemutatóra kerül sor március 18-án, kedden este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiótermében. 

 

ivanovek

A társulat az orosz abszurd egyik megteremtőjének tartott Alexandr Ivanovics Vvegyenszkij Ivanovék karácsonya című drámáját viszi színre. Az Ivanovék karácsonya az avantgárd, az abszurd, a groteszk, a társadalmi szatíra, a rémdráma stílusjegyeit egyaránt magán hordozza. A dráma szerkezete epizodikus, a történet jelenetek laza láncolatán keresztül épül fel. Noha a cím meghitt hangulatú történetet sejtet, a darab középpontjában egy brutális, horrorisztikus gyilkosság áll, Ivanovékról pedig szó sem esik a műben.

ivanovek2


Urbán András rendező a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a darab sajátos költészete foglalkoztatta, az a konceptualista nyelv, mely nem a reális valósághoz képest teszi abszurddá a művet. Noha az előadás aktuálpolitikai utalásokat nem tartalmaz, rávilágít bizonyos társadalmi problémakörökre. Urbán szerint annak ellenére, hogy demokratikus korban élünk, nem vagyunk szerves részei, kiváltói a társadalmi változásoknak. Gyarmati Kata dramaturggal közösen olyan vendégszövegeket is beépítettek az előadásba, melyekben ez a tehetetlenség aktív erővé formálódik. 

Urbán András előadásai többször is vendégszerepeltek Kolozsváron, a rendező azonban először dolgozik együtt a kolozsvári társulattal. Elmondása szerint az előadás az intenzív próbafolyamat során a színészekkel való kommunikáció eredményeként jött létre. 

A rendező alkotótársai az előadás megvalósításában Gyarmati Kata dramaturg, Antal Attila zeneszerző valamint Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező voltak. Az előadásban Viola Gábor, Váta Loránd, Albert Csilla, Kézdi Imola, Dimény Áron, Imre Éva, Laczó Júlia, Marosán Csaba, Farkas Loránd és Vass Zsuzsanna látható.

 

ivanovek3
A stúdiótermi előadás a bemutatót követően március 20-án, csütörtökön, valamint március 31-én, hétfőn este 8 órától lesz ismét műsoron. Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon. A produkciót 14 éven felüli nézőinknek ajánljuk.

 

süti beállítások módosítása