Magas állami kitüntetést kapott Makláry László és Jávori Ferenc Fegya

Március 14-én a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatója, Makláry László Kiváló művész elismerést, míg Jávori Ferenc Fegya, a Budapest Klezmer Band vezetője, a Menyasszonytánc zeneszerzője Kossuth-díjat vehetett át.

Makláry László 1979-től a Budapesti Operettszínház zeneigazgatója, munkáját 2005-ben a Magyar Köztársaság Érdemes művésze elismeréssel jutalmazták. Ezen díj mellé, a több mint harminc éve az Operettszínházban vezetőként dolgozó karmester idén a Magyarország Kiváló művésze díj állami kitüntetést is átvehette Balog Zoltán minisztertől. Makláry László elmondta, munkája nagy része az Operettszínházhoz köti, így ez a díj egy kicsit mindenkié.

 

maklary kivalom
"Magyarországi tevékenységem javarészt a Budapesti Operettszínházhoz köt, ezért úgy gondolom, hogy karmesteri és zenei vezetői tevékenységem, amelyet ezzel a két állami díjjal kitüntettek, a színházat is érinti. A produkciókon, a színházon keresztül folytatott munkák elismerése mindez. Egy ilyen díjban való részesülés az ember tevékenységének olyan elismerése, amire jogosan büszke a díjazott. Én is az vagyok" - mondta el Makláry László.

A főzeneigazgató operetteket, musicaleket és operákat egyaránt vezényel. Folyamatosan dirigál koncerteket, készít hanglemezeket a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Budapesti MÁV Filharmonikusokkal és természetesen a Budapesti Operettszínház Zenekarával. Mint mondja, ez a sokszínűség az, ami igazán inspirálja.

"Mindenevő vagyok és ez egy nagy boldogság! Mint zenész vagyok mindenevő. Vegyes műfajok jönnek egymás után az életemben és én ezt nagyon élvezem. Fontos a különbözőség, a sokszínűség. Egyik nap egy klasszikus operettet, mondjuk A Csárdáskirálynőt vezényelhetem. Németországban egy Denevért dirigálhatok, ami egy operai vonal. Ha szerencsém van, akkor egy Ghost musicalre érkezem haza. A műfaji különbözőségek egymást erősítik bennem" - mondta a zeneigazgató.

 

javoriferencfegya10

 

A sokszínűség Jávori Ferenc 'Fegyára' is jellemző, hiszen a Budapest Klezmer Band vezetője, a hazai klezmer hagyomány megújítója, a zsidó kultúra egyik legfontosabb nagykövete, írt zenét baletthez is és nevéhez köthető az első klezmer operett, a Budapesti Operettszínházban 2006-ban bemutatott Menyasszonytánc is. Jávori Ferenc munkája elismerésül Kossuth-díjat vehetett át Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök úrtól.

"Hatalmas megtiszteltetés egy ilyen kitüntetést átvenni. Csodálatos érzés, hogy a klezmer műfaját olyan magas szintre tudtam hozni, hogy egy ilyen díjjal ajándékoz meg érte a sors. 1990-ben, a Fészek Klub kistermében kezdtük el ápolni muzsikus társaimmal ezt a zenét, ami a zsidó kultúra egyik legnagyobb kincse. Sosem gondoltam volna, hogy ez majd ilyen magasságokba repít. Szerves része lett a magyar kultúrának és Londontól New Yorkon át Amszterdamig mindenhol hatalmas sikereket értünk el. A zenészeimmel együtt, sikerült ezt a műfajt a mélységből visszahozni. Ezért is nagyon boldog vagyok" - mondta el Jávori Ferenc.

A zeneszerző által alapított Budapest Klezmer Bandet teljesítményéért több díjjal is kitüntették, köztük a Kodály-díjjal és a legjobb produkcióért járó Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével. 1996-ban 'Fegyát' kérte fel a Madách Színház a Hegedűs a háztetőn című amerikai sikerdarab áthangszerelésére. Az előadásban a Klezmer Band maga is szerepelt a színpadon. Azóta komponált már Markó Ivánnak, a Győri balettnek, 2006-ban pedig az Operettszínházban mutatta be első klezmer operettjét, a Menyasszonytáncot, melyről még a kritikusok is azt írták: a produkciónak a Broadway-n is helye lenne.


Forrás: Operettszínház

süti beállítások módosítása