Ismerik a HUPS! Crew-t? - Fiatal bábszínészek alapítottak csapatot

Összefogtak a Színház- és Filmművészeti Egyetem friss diplomás bábszínészei és megalapították saját csapatukat. Ismerjék meg a HUPS! Crew-t!

 „Vannak olyan előadások, amikor az ember úgy érzi, legszívesebben maga is beállna az alkotók közé, mert nyitottnak érzi őket akár arra is, hogy egy jó és eredeti ötletet maga is kitegyen az alkotók asztalára. (...) A HUPS! előadását dicséri szavak helyett is: 9 éves fiam, hazajőve Pécsről, már három napja bábszínházat csinál magának hungarocell csomagolóanyagból, papírgalacsinból, drótokból, fogpiszkálókból.” (Részlet Regős János írásából, a HUPS! Crew pécsi előadásáról / Revizor)


Egy éve diplomáztak a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész szakán, Meczner János és Csizmadia Tibor osztályában, de azóta sem mondtak le a közös munkáról. Czupi Dániel és Fehér Dániel, a Kolibri Színház színészei, illetve Hoffer Károly, Spiegl Anna és Szolár Tibor, a Budapest Bábszínház tagjai HUPS! Crew néven alapítottak csapatot, majd egyetemi vizsgáik jeleneteire építve létrehozták első produkciójukat, a Jam című bábkoncertet.

A közel egyórás etűdsorozat, amelyet különböző népzenei feldolgozásokkal, tangóharmonikával, gitárral, hegedűvel, fúvósokkal kísérnek, már számos meghívást kapott. Eljutott a Pécsi Metamorfózis Bábfesztiválra, a Kolibri Fesztiválra, Németországba, Ausztriába, Franciaországba, a közeljövőben viszik Svájcba, Belgiumba, illetve egy német turné is kilátásba került. 

 

hupsCzupi Dániel, Fehér Dániel, Szolár Tibor, Spiegl Anna, Hoffer Károly

 

„Az egész Lukáts Andorral kezdődött, aki A cseresznyéskertet rendezte az egyetemen és megkért bennünket, hogy zenéljünk a darabban. Amikor az öltözőben izzadtunk a vastag jelmezeinkben, még nem sejtettük, hogy ebből kikerekedhet valami” – idézi fel a kezdeteket Fehér Dániel. „Egy évvel később Karival (Hoffer Károllyal, a szerk.) elkísértük Mistelbach-ba, egy osztrák bábtalálkozóra világjáró tanárunkat, Lénárt Andrást (bábművész, egyetemi tanár), aki a fellépése után bemutatott minket a fesztivál művészeti vezetőjének, és megkérdezte tőle, legközelebb fogadna-e egy egyetemista csoportot. Így kaptunk felkérést egy 20 perces műsor összeállítására. Korrepetítorunk, Fekete Mari (zenei vezető, karmester) utánozhatatlan szakmai gondviseléssel segített nekünk dalokat válogatni az etűdökhöz, amik időközben születtek, és felkészített minket arra, hogy élőben is zenéljünk. A mistelbachi fesztivál újabb fellépési lehetőséget hozott: Günter Staniewski (Lakupaka Theater), egy német bábfesztivál művészeti vezetője invitált minket Kasselba. Arra kért bennünket, hogy 45 percet játsszunk és legyünk „hangulatfelelősök”. A felkészülés során alakult meg a HUPS! Crew” – meséli Fehér Dániel.

„Kasselban jutott eszünkbe, hogy kipróbálhatnánk az utcazenélést. Ez azóta is kiváló gyakorlásnak bizonyul, a hegedűtokba dobott apró pedig időnként a napi költségeinket is tudja fedezni. Ráadásul rengeteg impulzus ér minket az utcán, már az is előfordult, hogy valaki önkívületben táncolt a zenénkre, majd a kezünkbe nyomott 20 eurót és megköszönte, hogy elűztük a sötét gondolatait” – folytatja Czupi Dániel. "A kalapozás a charleville-i bábfesztiválon különösen jól jött, hiszen oda önköltségen mentünk el, ráadásul a légitársaság által személyként tisztelt gitárunknak is saját jegyet kellett váltanunk a repülőre. (A hegedű csak azért nem részesült ilyen elbánásban, mert hozzákötöztük a gitárhoz, amit "kürtös gitárnak" állítottunk be.) Egyébként a városban csak egy ember vállalta, hogy vendégül lát öt magyar fiatalt, a helyi börtönőr, aki nem sajnálta tőlünk a penészes kecskesajtokat sem. Jószándékkal és kíváncsisággal azért bőven találkoztunk, egy helyi egyetemista például elintézte nekünk, hogy egyik pillanatról a másikra bekerüljünk a fesztivál off programjába, este pedig egy komoly nézősereg várta ki azt a fél órát, amíg a technikusok fejvesztve próbálnak fényt varázsolni nekünk a színpadra" - számol be Czupi Dániel.

 

 

A csapat arra is örömmel emlékezik, amikor egy altmorscheni kolostorba hívták meg őket. „Éjjel rettentően megéheztünk, de észrevettük, hogy a kolostor konyhájában még ég a villany, így bementünk kuncsorogni egy kis maradékért. A személyzet már menni készült, mégis azt mondták, adnak vacsorát, ha rögtönzünk nekik egy koncertet. Végül mind a tízen nekiláttak szendvicset kenni, és bort is nyitottak” – árulja el Hoffer Károly. 


Ha útnak indulnak, amint becsukják a kocsiajtót eléneklik a Szupercsapat főcímdalát. "Ha pedig sikerünk van, egymás nyakába borulunk. Ezek elmaradhatatlan szokásaink. A pozitív megerősítésért és az apró momentumokért egyaránt érdemes dolgozni” – árulja el Szolár Tibor. Úgy véli, a vendégszereplések nem csak megmutatkozásra, élménygyűjtésre, találkozásokra, hanem tanulásra is lehetőséget nyújtanak, hiszen számos külföldi bábművész gondolkodásmódját megismerhetik a különböző fesztiválokon.

„Pályakezdőként különösen fontos, hogy tájékozódjunk arról, mit képviselnek más kultúrák bábosai, milyen problémák foglalkoztatják őket, milyen lehetőségeket látnak maguk előtt, ráadásul viszonyítási alapot is adnak nekünk” – teszi hozzá Hoffer Károly.

„Nagyon szeretnék szétnézni a világban, de nem vagyok tehetséges turista, ezért mindig olyan munkára vágytam, amivel utazni lehet. Most pedig lélegzetvisszafojtva figyelhetem, ahogy a GPS helyett inkább a megérzéseinkre hallgatunk” – veszi át a szót Spiegl Anna. Szerinte a báb műfaj népszerűsítése és az ismeretlen helyek, kollegák felfeldezése mellett a leginkább az izgatja a HUPS! Crew-t, hogy kipróbálják, mit tudnak saját erőből megvalósítani. „Eleinte meglepett minket, mennyire tetszik a közönségünknek, hogy különböző bábtechnikákat vegyítünk, hogy rövid történeteket mesélünk tárgyakkal, papírral, agyaggal, homokkal. Nagyon jóleső, hogy a munkánk újra és újra visszaigazolást nyer, de szeretnénk tovább haladni, új produkciót létrehozni. Most egy olyan előadásban gondolkodunk, ami emberi esendőségeinkről, kommunikációs nehézségeinkről próbál humorral szólni és lényegében egy ötletbörze, amelyben kevés a szöveg, hansúlyos a zene. Ez további kihívást jelent” – fogalmaz Spiegl Anna, akivel a HUPS! színészei mind egyetértenek abban, hogy csapatuk nagy szabadságot biztosít nekik az alkotáshoz.

 

sziget2
“Gyakorlatilag egy baráti társaság vagyunk, akik már hat éve ismerik egymás gondolatait, hibáit, erényeit. Azért jövünk össze, mert tudunk közösen építkezni, mert ebben a körben szabadjára engedhetjük a fantáziánkat” – összegez Czupi Dániel, aki a többiekkel együtt azt reméli, amíg azonosak a szándékaik, és szenvedélyből tudnak dolgozni, addig ez így is marad.

A HUPS! Crew-t legközelebb március 18-án, kedden este 7 órától láthatják a BÁBU Fesztiválon, a Budapest Bábszínházban, majd a kaposváriak a 7. Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi ASSITEJ Biennálén is találkozhatnak velük.

 

hups.eu

 

Tóth Berta / Színház.hu

 

süti beállítások módosítása