Muszorgszkijra és Rimszkij-Korszakovra emlékeznek Budapesten

Kiállítással és zongorakoncerttel ünnepli a budapesti Orosz Kulturális Központ Muszorgszkij és Rimszkij-Korszakov orosz zeneszerzők kettős jubileumát március 27-én. A kulturális központban március 18-án a Moszkvai Szimfonikus Zenekar is fellép magyarországi turnéjának első állomásaként.

A március 27-én 18 órakor megnyíló és április 11-ig megtekinthető kiállítás a 175 éve született Muszorgszkijt mutatja be, különös tekintettel arra, hogyan született meg az orosz opera két gyöngyszeme, a Borisz Godunov és a Hovanscsina.


A tárlaton kották, plakátok és Muszorgszkij kéziratainak kópiái mellett láthatók lesznek a moszkvai és szentpétervári színházakban bemutatott Borisz Godunovban és Hovanscsinában szereplő művészek fotóinak másolatai is.

 

muszorgszkij

Muszorgszkij
 

Ugyancsak kiállítják Rimszkij-Korszakov és Vlagyimir Sztaszov zenekritikus portréinak másolatait, a 16-17. századi Moszkva képeinek reprodukcióit, valamint az operaelőadásokhoz készített díszletek és kosztümök vázlatainak kópiáit. A kiállítási darabok eredetijei a moszkvai Glinka Orosz Zeneművészeti Múzeumok Egyesülése gyűjteményeiben találhatók meg - tájékoztatta az MTI-t az Orosz Kulturális Központ (OKK).


A március 27-i kiállításmegnyitót követően, 18.30-tól a kettős jubileum alkalmából Natalja Korsunova moszkvai zongoraművész ad koncertet Muszorgszkij, Glinka és a 170 éve született Rimszkij-Korszakov műveiből.

 

rimszkij

Rimszkij-Korszakov


Natalja Korsunova a Távolkeleti Állami Művészeti Egyetemen és a Csajkovszkij Moszkvai Állami Konzervatóriumban végzett, 1991-től koncertezik Oroszországban, Németországban és Dél-Koreában. A legnagyobb moszkvai koncerttermekben lépett már fel, a Zene Oroszország múzeumaiban című zenei fesztivál és A Bolsoj Vlagyivosztokban című projekt szervezője és állandó résztvevője - olvasható az OKK beharangozójában.

 

moscow

Moszkvai Szimfonikus Zenekar


A kulturális központban néhány nappal korábban egy másik zenei csemege is várja az érdeklődőket: március 18-án, kedden este Viva, opera! címmel a Moszkvai Szimfonikus Zenekar ad hangversenyt Tamara Zavalnaja (szoprán), Irina Malceva (mezzoszoprán), Pjotr Nalics (tenor) és Ilja Zsuravljov (bariton) énekesek fellépésével. A műsoron többek között Bizet, Verdi, Puccini és Rossini műveiből vett népszerű részletek, áriák szerepelnek.
A moszkvai zenekar Orosz Kulturális Központban adandó keddi koncertje az együttes tíz fellépésből álló magyarországi turnéjának első állomása. Március 18. és 28. között Veszprémben, Zalaegerszegen, Sopronban, Kaposváron, Győrben és más vidéki városokban is fellépnek, a részletes program az msokoncert.hu honlapon érhető el.


A Moszkvai Szimfonikus Zenekar az orosz fővárosban a zeneakadémia növendékeiből 1995-ben megalakult Moszkvai Ifjúsági Szimfonikus Zenekar utóda, 2012 óta viseli jelenlegi nevét.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása