Tolnay Klárit idézi a Hot Jazz Band a Madáchban

Zenei utazásra hív a Hot Jazz Band, melynek során megidézik Tolnay Klári legendás alakját.

„A színházban az összes érzékszervet meg kell mozgatni. A szemre, a fülre… a szívre kell hatni, és ez az út vezet az észhez is. A színház a ma vallása.” (Tolnay Klári)

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév keretein belül kerül megrendezésre Budapesttől New Orleans-ig címmel a Hot Jazz Band zenés estje, melynek során Tolnay Klári, a 20. század egyik legnagyobb színésznőjének alakját és pályáját idézik. "Megelevenedik a ’30-as, ’40-es évek zenei világa, mígnem eljutunk az amerikai dél füstös jazz-bárjaiba" - áll a szervezők közleményében.

 


TK100 HJB BTF meghivo

 

Az együttes vezetője az estről:

 

Az alábbi interjúban Bényei Tamás, a Hot Jazz Band vezetője, az est zenei szerkesztője mesélt a művésznőhöz kötődő kapcsolatáról.

„Tolnay Klári számomra – mint zenésznek – annak a kornak egyik emblematikus sztárja, amely korban még a könnyűzene csupa dallam, csupa érzelem, csupa igazi hangszer – hegedű, zongora, trombita, nagybőgő - és tiszta zenei tudás. A filmekben és a színpadokon az érdekes és fura figurák, karakterek mellett a szépség is keresett árucikk volt. Ő azon kevesek közé tartozott, akikben a tehetség és a kellemes megjelenés ritka ötvözete egybeforrt. Korának törekvése még a minőségi munka. Nem titok tehát, hogy ezzel a korszakkal én elfogult vagyok, mert ezek a művészetesztétikai fogalmak mára kiveszőben vannak. Optimistán mondom nyomokban fellelhetőek, de egyre fogynak... Értékét az is növeli, hogy mára történelem, legenda, de a technika fejlettségének köszönhetően már számunkra is megismerhető a maga valójában.”

Egy emlékév mindig fontos, és jelentőségteljes esemény azoknak, akiknek személyes emlékeik kötődnek pályatársukhoz, szerettükhöz, vagy a messziről csodált művészhez. Azonban érdekes kérdés, hogy mi az üzenete ma, Tolnay Klárinak, hogyan szól a fiatalokhoz, hogyan szól az örökkévalósághoz. Önnek mit jelent ez az örökség?

„Tolnay pályája korokon átívelő pálya, és ezzel elmond mindent. Talán nem túlzás, hogyha azt mondjuk örökérvényű, hisz oly nagy művészek, mint Páger Antal, vagy Mezei Mária, Kiss Manyi, Latabár Kálmán szintén “túlélték” a korok viharait, a divatcunamikat, s művészetük megmaradt számunkra. Ez az üzenete a fiataloknak is, mármint, hogy létezik valami örökérvényű igazodás, valami leírható szépség és minőség, ami megmarad, történjen bármi a világban. Persze ez csak az erre fogékony egyénekben hagy nyomot, de remélem, hogy a mi generációnkban és a fiatalabbak közt is vannak még ilyenek, mert véleményem szerint ezek, és csak ezek az emberek viszik előrébb a világot. A színházba járóknak talán nem is kell ezt olyan nagyon magyarázni.”

Miben lesz más ez az est az együttes számára, mint egy „ hagyományos” Hot Jazz Band koncert? 

„A Hot Jazz Band ebben a műsorban inkább közreműködő, mint házigazda, hisz olyan színészek társaságában lépünk színpadra, mint Bencze Ilona, Oroszlán Szonja, Nagy Sándor és Kautzky Armand. Abban más a program, hogy Tolnay Klári filmjeinek betétdalait fogjuk előadni, melyekből néhány már a repertoárunkon van, de lesznek számunkra új dalok, mint pl. a “Holnap, ki tudja”, vagy a “Ha már a nyár sem hoz csodát”. Mivel a háború után a sanzonoké lett Tolnay zenei életében a főszerep, ezért egy kitűnő zenész barátunkat, Korb Attilát kértem fel zongorázni, hogy a nagyszerű színész fellépőket lekísérje és hozzánk is beszáll. A Hot Jazz Band élvezi ezt a munkát és nagy öröm, hogy a Tavaszi Fesztivál keretében egy olyan patinás színházban lépünk fel, mint a Madách. A műsor végén Tolnay és Páger legnagyobb örökzöldjével búcsúzunk az “Orchideák”-kal, mely dalba reményeink szerint a közönség is csatlakozik.”

Szerző: Vajda Viktória

 

Mikor, hol?

Esemény ideje: 2014. március 27. (Színházi Világnap) 19.30 óra
Esemény helyszíne: Madách Színház

Zenei szerkesztő: Bényei Tamás
Dramaturg: dr. Góg Laura
Rendező: Bencze Ilona
Műsort megelőzően köszöntőt mond: Sunyovszky Sylvia, a Tolnay Emlékév Háziasszonya

Közreműködik: Bencze Ilona, Oroszlán Szonja, Kautzky Armand, Nagy Sándor
Korb Attila – zongora


Hot Jazz Band: Bényei Tamás - trombita, bendzsó, ének; Bera Zsolt - harsona, ének; Fodor László - klarinét, altszaxofon, ének; Gáspár Pál - gitár, bendzsó; Juhász Zoltán - bőgő; Galbács István – dob

 

 

süti beállítások módosítása