Jirí Kylián-koreográfiákból tart bemutatót a Magyar Nemzeti Balett

Új produkcióval jelentkezik a Magyar Nemzeti Balett az Erkel Színházban: az Etűdök című darabot március 22-én, az együttes Modern+1 című estjén láthatja először a közönség, két modern, de bizonyos értelemben máris klasszikusnak számító Jirí Kylián-koreográfia, a Petite Mort és a Hat tánc kíséretében.

Etudok foto Csibi Szilvia

 

 

Harald Lander Etűdök című egyfelvonásos darabját mérceként tartja számon a nemzetközi balettélet. A dán koreográfus patikamérlegen adagolta benne a klasszikus technika minden elemét. Az Etűdök úgy is felfogható, mint egy balettóra, amelyen a táncosok bemutatják a különböző nehézségű ugrásokat, forgásokat, a spicctechnika specialitásait és a pas de deux-ket. Mindezt pergő és feszesen szerkesztett keretben, épp úgy, ahogyan a zongoristák végzik a Czerny-gyakorlatokat. A cél a technikacsiszolás, a legegyszerűbb gyakorlatoktól a magas fokú virtuozitásig.

A Czerny-zongoraetűdök zenekarra hangszerelt változatára Lander 1948-ban komponált táncetűdöt. A kompozíciót a Dán Királyi Balett mutatta be, a magyar közönség 1962-ben láthatta először az Erkel Színházban a Festival Ballet előadásában.

 

Etudok foto Csibi Szilvia2

 

Az Etűdök betanító balettmestere, Johnny Eliasen elismert szakember, aki utazó nagykövetként a világ számos társulatánál betanította a koreográfiát. Mellette a darab jogörököse, Lise Lander segíti a színpadra állítást. A kompozíció nemcsak a Nemzeti Balett szólistái számára nagy feladat, hanem a karnak is. Az Etűdök mára több ezer előadást ért meg világszerte, a budapesti bemutató egyszerre hatalmas lehetőség a társulat szólistáinak, és élvezetes, látványos szórakozás a közönségnek.


A klasszikus elemekre épülő Lander-darab előtt két modern, de bizonyos értelemben máris klasszikusnak számító Jirí Kylián-koreográfiát, a Petite Mort és a Hat tánc című darabokat láthatja az Erkel közönsége. A Petite Mortban többek között színpadra lép Liebich Roland is, a Magyar Nemzeti Balett március 14-én Harangozó Gyula-díjjal kitüntetett magántáncosa.

 

Petite Mort foto Csibi Szilvia2


A március 22-ei bemutatót követően a Modern+1 című estet további öt alkalommal tűzi műsorára az intézmény.

 

Fotók: Csibi Szilvia

 

süti beállítások módosítása