Színháztörténeti relikviák a szegedi Somogyi-könyvtárban

A Somogyi-könyvtár a szegedi színháztörténet írott és „íratlan” relikviáit bemutató kiállításra várja az érdeklődőket március 20-tól.

 

Képes szegedi színháztörténet bontakozik ki a Somogyi-könyvtár Színházünnep: amiről a színlapok mesélnek című kiállításán, amelynek a közelgő Színházi Világnap (március 27.) ad aktualitást. Az előadásokról szóló műsorlapokon és fotókon kívül szegedi színházi újságok (1897-től 1986-ig, a Páholy c. folyóirat megjelenéséig), Juhász Gyula színésznőknek szóló kéziratos versei és teátrumi belépőkártyája idézik föl a szegedi színjátszás régmúlt világának hangulatát.

 

szinhazunnep

A tárlat ünnepélyes megnyitója 2014. március 20-án, csütörtökön délután 17 órakor kezdődik a könyvtár földszinti kiállítóterében. A megjelent vendégeket Király Levente, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész köszönti. Közreműködnek: Borsos Bea és Flórián Antal, a Szegedi Nemzeti Színház művészei.

A Somogyi-könyvtár dokumentumait Sándor János rendező, színháztörténész, Érdemes Művész, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjának páratlan magángyűjteménye teszi teljessé. Fotók, képeslapok és színházi relikviák kínálnak különleges látnivalót. Így például a Hegedűs a háztetőn című musical főszereplője, Tevje és leánya jelmezei, valamint egy eredeti páholyszék is gazdagítják a kiállítást.

A tárlat május 7-ig látogatható a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében.
Forrás: szegedma.hu
 
 

süti beállítások módosítása