46 előadás a Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén

A május 5. és 10. között megrendezésre kerülő fesztivál keretében színházi nevelési konferenciát is rendeznek, a művészeti egyetemek hallgatói pedig önálló bemutatkozási lehetőséget kapnak.

 

A Gyermek- és Ifjúsági Színházak világnapi üzenete itt olvasható.

 

A rendezvény előadásait válogató Andai Katalin 89 előadás megtekintése után döntött az idei nemzeti versenyprogramban bemutatandó előadásokról. 

 

negyen

Sajtótájékoztató a Kolibriben

 

Novák János, az ASSITEJ Magyarországi Központ vezetőjének közleménye:

 

 

2002 óta minden páros évben május elején az ország legjobb gyermek- és ifjúsági előadásai egy hétig Kaposváron vendégeskednek. 

Ez az ország legnagyobb gyermek- és ifjúsági színházi fesztiválja, ahol a legjobb előadások számára műfaji korlátok  nélkül biztosítjuk a bemutatkozás lehetőségét.Az elmúlt tizenkét évben a cél nem változott: akkor is, ma is azért találkozunk, hogy szembeszálljunk az igénytelenséggel, értékes előadások példájával segítsük a gyerek- és ifjúsági előadások színvonalának emelkedését, a legjobb alkotók és társulatok megismerését, megbecsülését. 

A meghívott külföldi előadások, a kiállítások és a kapcsolódó szakmai konferenciák is ezt a célt szolgálják. 

Kezdetben még az is bizonytalan volt, születik-e kétévente annyi előadás, amiből érdemes válogatni. Már a második Biennáléra okafogyottá vált ez a kérdés. Hiszen „nem azért hajnalodik, mert a kakas kukorékol, hanem azért kukorékol a kakas, mert hajnalodik.” Sok olyan kezdeményezés országos elterjedését szolgálta a Biennálé, melynek első bemutatkozása Kaposváron volt. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

  • Ifjúsági- és a csecsemő korú nézőket megszólító előadásokat először a Fókusz programban mutattunk be Kaposváron, 
  • ma már külön korcsoportos kategóriákban a Biennálé nemzeti versenyprogramjában szerepelnek.
  • Először itt mutattunk be osztályterem-színházi előadást, ma már külön fesztiválja van a tantermi előadásoknak is. Az idei Biennálén több osztályterem-színházi előadás is szerepel.
  • A programnak kezdettől fogva szerves részét képezik a színházi nevelési társulatok előadásai. 
  • Mára a színházak nevelési funkciója egyre szélesebb körben elfogadott, a színházi neveléssel foglalkozó szakemberek egyik első találkozója is Kaposváron volt 2010-ben, melyről saját kiadványunk is született. A Biennálén a sokféle új kezdeményezésről idén egy három napos nevelési konferencia keretében cserélnek eszmét az érdekeltek.


A Biennálé mindig is a fiatal művészek bemutatkozásának fóruma volt. 

  • A mostani találkozóhoz a művészeti egyetemek hallgatói először csatlakoznak önállóan, az OFI külön pályázati keretéből, a Kaposvári Egyetemmel közösen szervezett Next Generation programmal. 
  • A határon túli magyar nyelvű előadások idén először nagyobb számban is bemutatkozhatnak, saját Üveghegy-díjért versenyeznek.
  • Az Európai Uniós Small Size, Big Citizens program támogatásával a legkisebbeknek szóló külföldi előadások meghívását finanszírozzuk.
  • A Goethe Intézet támogatása lehetőséget teremtett az egyik legismertebb ifjúsági darabokat író német szerző, Lutz Hübner mellett a berlini Grips Theater egy előadásának (Aussetzer) és ismert német ifjúsági színházi szakemberek (Stephan Fischer-Fells és Gerd Taube) meghívására is.
  • A nemzeti versenyprogram mellett hagyományosan az utcán és tereken is megjelentek az értékes szabadtéri gyerekelőadások. 
  • Idén először a versenyprogramban is szerepel szabadtéri produkció. Új helyszínként a sétálóutca kirakatai is megjelennek a programban.

 

 

novakjanos vasvaricsabaNovák János és Vasvári Csaba

 

A támogatások megszerzése minden alkalommal az ASSITEJ Magyar Központ Elnökségének és a társszervező Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóságának két éves előkészítő munkáját igényli.

Idén azért tudunk minden korábbi Biennáléhoz képest már hónapokkal a rendezvény megkezdése előtt beszámolni a rendezvényről, mert – hála a támogatóknak és a támogatásoknak – most először tudjuk előre, hogy milyen keretek állnak rendelkezésünkre a Biennálé programjainak lebonyolításához!

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani támogatóinknak, akik lehetővé tették idei programunk megrendezését: az EMMI-nek, az NKA-nak, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának; az OFI-nak (a fiatal tehetségeket célzó szakmai keretprogram, az arculatpályázat, a fotópályázat és a zsűri egy tagjának delegálása), Budapest Főváros Önkormányzatának (díjak); a budapesti Goethe Intézetnek (a német szakmai program megvalósulásának támogatása) és a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházon keresztül a Small Size, Big Citizens uniós csecsemőszínházi együttműködésnek (a „Small Size” legkisebbeknek szóló szekció megvalósítása).

  • Az idei válogató, Andai Katalin 89 előadás megtekintése után döntött az idei nemzeti versenyprogramban bemutatandó előadásokról. 2014. május 5. és 10. között 46 előadással találkozhatnak majd az érdeklődők Kaposváron, a Biennálén.


Mivel ennyi programot lehetetlen úgy egyeztetni, hogy öt nap alatt mindenki mindent lásson, ezért az ASSITEJ Magyar Központ elnöksége úgy döntött, hogy idén korcsoportok szerinti bontásban állítja össze a programot

A nézők, a zsűri és a Next Generation rendezvény résztvevői  

  • a legkisebbeknek szóló,
  • a gyerekeknek és az ifjúságnak szóló,
  • valamint a határon túli előadások közül válogathatnak. 

Két évvel ezelőtt már két Biennálé Üveghegy-díjat ítélt oda a zsűri, külön a legjobb gyerek- és külön a legjobb ifjúsági előadásnak. Idén újabb két kategóriával egészül ki az Üveghegy-díjazottak köre: külön díjazott lesz a legkisebbeknek szóló és a határon túli színházak legjobb gyerekelőadása is. Díjakkal emlékezünk egykori elnökségi tagokra: Békés Pálra, Lengyel Pálra és az életműdíjjal kitüntetett Kemény Henrikre. A zsűri elnöke idén Sándor L. István lesz; a zsűri tagjai között tudjuk Takács Katalint, Harangi Máriát, Horváth Pétert, Vasvári Csabát, Csizmadia Tibort és egy az OFI által delegált pedagógus szakembert. A szakmai beszélgetéseken vendégeink között tudhatjuk majd Kozák Katalin csecsemőszínházi szakértőt az Oslói Egyetemről és Király Ildikó csecsemőszínházi szakértő-agykutatót, az ELTE (Pszichológia Kara) Kognitív Pszichológia tanszékének vezetőjét.

 

oten

Sajtótájékoztató a Kolibriben

 

 Az ASSITEJ Világszervezet idei gyermekszínházi üzenetét Yvette Hardie, a szervezet elnöke fogalmazta. A felhívás – „Vigyél egy gyereket színházba, vagy a színházat vidd el hozzá!” – akár a Kaposvári Biennálé jelmondata is lehetne. 

„Elfogadjuk és hirdetjük, hogy bár a gyerekeknek iránymutatásra van szükségük, elidegeníthetetlen joguk, hogy azok legyenek, amik lenni szeretnének. Ezt csak úgy érhetik el, ha teret adunk az álmaiknak és az álmaik megvalósításához – idézi Nelson Mandelát az elnök asszony.Yvette Hardie világnapi üzenetében felhívja a figyelmet arra, hogy 2014-ben lesz 25 éve, hogy megszületett a Gyermekjogi Nyilatkozat, mely a világ minden aláíró nemzetére fontos kötelezettségeket ró. A Nyilatkozat 31. paragrafusa szerint „minden gyereknek elidegeníthetetlen joga a pihenés, a játék, a szabadidős, a kulturális és a művészeti tevékenység”. 

Úgy gondoljuk, nálunk is megérett a helyzet a továbblépésre. Arra kérjük ezért a szülőket, a pedagógusokat, a színházi és előadó-művészeti műfajok jeles képviselőit Kaposváron és az egész országban, tegyenek meg mindent azért, hogy Magyarországon is minden gyermek számára megteremtődjön a lehetősége annak, hogy diákévei alatt évente legalább egyszer élő színházi előadással találkozzon! Yvette Hardie gondolatait egy másik Nelson Madela idézettel zárja: „A történelem annak alapján ítél majd felettünk, hogy sikerült-e megváltoztatnunk a gyerekek mindennapjait.” 

Kaposváron a színházak jeles képviselői azért küzdenek, hogy minél több gyermek és fiatal számára legyen átélhető a nemzeti kultúra megtartó ereje, a színházi közösségi élmény felszabadító öröme.

 

Színház.hu

 

süti beállítások módosítása