Szakmai napokat kezdeményezne a Harlekin - Éry-Kovács András írt

Éry-Kovács András, az egri Harlekin Bábszínház igazgatójának írását és felhívását tesszük közzé.

erykovacs

 


FELHÍVÁS!


Ma a bábszínházakban elsősorban gyerekeknek készülnek előadások, de a bábművészet kifejező eszközei a felnőtteknek szánt előadások által is gazdagodnak. A bábok mozgása mindig stilizált, mégis emberi gesztusokat és magatartást képvisel. A bábszínész csak látszólag bújik a báb mögé, valójában felruházza a bábot az élő megjelenítés organikus gesztusaival, testmozgással és hanggal. Felerősíti a gesztusait, karakterizálja a hangját, kezével, ujjaival, egész testével mozgást, testtartást fejez ki, miközben érzéseket, gondolatokat közvetít, ráadásul még jellemábrázol is. Teljesen alaptalan tehát az a feltevés, hogy a bábszínjátszás egy másodlagos színjátszási forma, épp ellenkezőleg, a hagyományos színjátszás fölé emelkedő, speciális színészi eszközökkel dolgozó, különös kifejezési sajátosságok összességét felvonultató és megjelenítő színházművészet.  Ebben az értelemben a bábszínész, bábszínházi eszközökkel dolgozó megjelenítő művész, a bábszínjátszás pedig kiemelkedő és rangos színházi műfaj, akár gyerekeknek, akár felnőtteknek készül. 

Az egri Harlekin Bábszínház különösen érintett a felnőtteknek – középiskolásoknak és egyetemistáknak – való bábszínjátszás kérdéskörében, mert egyelőre a város felnőtt lakosságának zöme nem érdeklődik az ilyen irányú produkciói iránt. Sőt, a gimnáziumi pedagógusok a város kulturális alpolgármestere pozitív jellegű felhívása ellenére sem hajlandók nyitni a bábszínházi műfajok felé. Ennek egyik fő oka, hogy Magyarországon, elsősorban vidéken a bábszínjátszás „gyermekeknek való mütyürkézés” degradációjában szenved és csak nagy ritkán tud kitörni ebből a felnőttek által gerjesztett lesajnáló állapotból. A felnőtt, éppenséggel az egri egyetemista odáig el sem jut, hogy meggyőződjön ezen állítás igaztalan voltáról, mivel be nem teszi a lábát olyan intézménybe, ahol magas igényű bábszínjátszással fenyegetik.

Az idei évadban a Harlekin egyik legsikeresebb bemutatója a „Fenn és lenn, avagy cirkusz minden” újcirkusz műfajú előadása, amit csak igen ritkán tudunk játszani és amelyre csak hosszas és intenzív invitálásra téved be néhány megalkuvó „felnőtt” és diák. Ám ez a kis számú érdeklődő leggyakoribb reakciója a látottak után, hogy „ezt azért nem gondolták volna”, „nem tudták, hogy ilyen jó is tud lenni a bábszínház”, „nekik ez totális színházi élmény volt és máskor is eljönnek”.

 

Sajnos azonban ez a néhány, mindösszesen 150-200 ember az évad viszonyában elenyésző a város 54.000 fős felnőtt lakosságához és 25.000-es potenciális nézőszámához képest. Ebbe nem nyugodhatunk bele! Ezért tartjuk olyan fontosnak, hogy mindenek előtt szakmai fórumot és széles érdeklődésre számot tartó, jó értelemben vett művészeti propagandát, azaz Szakmai napokat kezdeményezzünk a jövő évadban annak érdekében, hogy végre a bábművészeti költői mesterség lábra tudjon kapni Eger városában is.

2014-03-21. Bábszínházi Világnap                            

 

Éry-Kovács András 




süti beállítások módosítása