Vasziljev, Fosse és Fokin is érkezik - Nemzetközi fesztivál a Nemzetiben

13 ország 19 előadása érkezik a Nemzetibe, ahol március 26-án kezdődik és április 7-ig tart a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó.

A MITEM-ről:

 

A MITEM meghívására Magyarországra látogat többek között Anatolij Vasziljev, az orosz rendezőóriás; Rimas Tuminas, a kortárs litván színház egyik legnagyobb alakja; Jon Fosse, a norvég bestseller drámaíró; a Sztanyiszlavszkij-díjas Viktor Rizsakov, a világ minden színházában elismert orosz rendező; Claude Régy, a francia rendezők doyenje és Valerij Fokin, a Mejerhold Központ alapítója, az Alekszandrijszkij Színház művészeti vezetője.

"A MITEM tizenhárom napja tömény színházi kultúra - nézőink az európai színjátszás legnagyobbjainak előadásaiból kapnak válogatást. A Nemzeti Színház célja a fesztivál megszervezésével nem pusztán az, hogy elismert rendezőket, színészeket, társulatokat hozzon hazánkba, hanem az is, hogy a MITEM életre keltésével hazánkat „feltegye” a színházi fesztiválvilág térképére. A magyar színházi hagyományokra mi magyarok joggal vagyunk büszkék, a külföldiek pedig elismeréssel beszélnek róla. A MITEM terepet, lehetőséget kínál arra, hogy más kultúrák, nemzetek vérfrissítő hatással legyenek a hazai színházi szakmára, valamint a külföldi szakemberek megismerkedjenek hazai előadásokkal, művészekkel" - közölte a fesztivál kapcsán a Nemzeti Színház.

 

mitem
A fesztivál 13 napja alatt 12 ország színházaival és hazai eladásokkal találkozhatnak a nézők, a Nemzeti 620 külföldi vendéget fogad, 19 előadást állít színpadra, ezek összhosszúsága 2630 perc, azaz közel 44 óra. Az előadásokon összesen 6179 ülőhely van, a jegyeknek több, mint 80 %-a már elkelt. Az előadások közül 10 a Nagyszínpadon lesz látható, a többi stúdió előadás. A leghosszabb az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház három felvonásos, 6 óra hosszúságú, rendkívül izgalmas Csehov előadása, a Sirály. A legrövidebb a Bagdadi Nemzeti Színház 50 perces Camp című darabja. Az előadásokat feliratozva vagy szinkrontolmácsolással mutatják be, így a nézők számára nyelvi akadályok sem lesznek.

A színházi estéket a MITEM szakmai programjai kísérik: mesterkurzus, filmvetítések, beszélgetések, közönségtalálkozók, kiállítások. A MITEM teljes programja olvasható a www.nemzetiszinhaz.hu/mitem és a facebook.com/mitem2014 oldalon. A programokat, fotókat, interjúkat tartalmazó műsorfüzet honlapunkról letölthető. A MITEM médiatámogatója a Heti Válasz, az MTVA, a Magyar Rádió és az InfoRádió. A MITEM a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében kerül megrendezésre.

 

Vidnyánszky Attila a fesztiválról:

Kornya István tudósítása:

Nem szabad félni a nyitástól, a változástól! Végső soron a színházművészet lényege az útkeresés, a világra való rácsodálkozás, a lét újrafelfedezése és megfogalmazása őszintén és magas színvonalon – mondja a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM) szervező Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila. Míg a szomszédos Romániában például számos nemzetközi fesztivál működik, addig Magyarországon már évtizedek óta „hiánycikk” egy igazán jelentős, nemzetközileg is jegyzett színházi szemle.

Joggal merül fel a kérdés: miért alakult ez így hazánkban? Vidnyánszky szerint talán az öntudat, a határozottság, a magabiztosság hiányzott, hogy beengedjük színpadainkra a világot. Kishitűségünkben csak magunkra figyelünk, miközben távoli teljesítményekkel példálóznak sokan, akik orrunk alá dörgölik a provincializmus vádját. Valamiért úgy alakult – fogalmaz –, hogy a szakma meghatározó személyiségei nem akarták, hogy legyen nemzetközi színházi fesztiválunk, pedig minden ilyen kezdeményezés csupán elhatározás, akarat kérdése.

 

vidnyanszky eosz


A Nemzeti igazgatója sem vonja kétségbe, hogy vannak tradícióval rendelkező nemzetközi kitekintésű fesztiválok, mint amilyen a szegedi Thealter vagy a gyulai Shakespeare Fesztivál, és a Budapesti Tavaszi Fesztivál, és az egykor őszinek, ma már Budapest Cafénak nevezett eseménysorozaton is láthatók jelentős külföldi produkciók, a Katona József Színház pedig két alkalommal adott otthont az Európai Színházak Uniója fesztiváljának. De igazán nagy, átfogó, önálló arculattal, koncepcióval rendelkező fesztivál eddig nem volt Magyarországon. Ám nemcsak nemzetközi, de igazán rangos nemzeti fesztiválunk sincs – teszi hozzá Vidnyánszky. – A Pécsi Országos Színházi Találkozó, a POSZT – bár a köztudatban így él – nem az évad legjobb előadásait vonultatja fel. A szubjektív válogatás helyett új koncepció kialakítása a színházi szakma képviselőinek közös feladata.

 Az évtizedes bezárkózás után a nyitás és a minőség fontosságát hangsúlyozza a Nemzeti Színház igazgatója: nem szabad félni attól sem, hogy megmérettessük magunkat. A magyar színház híre külföldön sokkal jobb, mint ahogyan azt idehaza sokan láttatni akarják. Bátran és nyitottan kell a világ felé fordulnunk, és lehetőség szerint tágra nyitott kapukkal kell fogadnunk más kultúrák, értékvilágok, hagyományok és útkeresők képviselőit.

Hogyan várjuk el a világtól, hogy ránk figyeljen, ha mi nem vagyunk kíváncsiak rájuk?! Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy a magyar néző egy sor előadást látva szintén megteheti a maga összehasonlítását.

 

Folytatást a MITEM oldalán talál.

 

 

 

süti beállítások módosítása