Veszett fejsze - Mohácsi-átiratot rendezett Béres Attila Miskolcon

Idei utolsó kamaraszínházi bemutatóját tartja a Miskolci Nemzeti Színház. Michael Frayn darabját a Mohácsi-testvérek átiratában állítja színpadra Béres Attila, március 21-én.

"A legfontosabb emberi képesség az önirónia, az, hogy „magamat kinevetem”, ha kell. Ez az előadás úgy szól rólunk, színészekről, rendezőkről, kellékesekről, az egész színházi struktúráról, hogy nem a kulcslyukon enged bepillantást a nézőnek, hanem mindent megmutat nekik a munkamódszerektől a szakmai és személyes konfliktusokig, az egymást szerető és gyűlölő kollégákig". (Béres Attila, boon.hu)

 

A miskolci színház ajánlója:

 

„Kérdés:
Ha keressük a veszett fejsze nyelét, valójában mit keresünk?
Válasz:
A szólás maga azt jelenti, hogy a lényeg odavan, már nem tudunk mit tenni. Olyankor megbánjuk vagy átértékeljük a történteket. Lehet tanulni belőle, de ami megtörtént, azt legjobb elfogadni. Úgyis minden a mi javunkat szolgálja.”

 

VKF 6042

Fotó: Éder Vera

 

A darabot (eredeti címén: Noises Off, ismert magyar címein: Ugyanaz hátulról, Még egyszer hátulról, Függöny fel!) 1982-ben Londonban az év legjobb vígjátékának választották. A világszerte nagy sikerrel játszott szöveget 2005-ös kaposvári bemutatójukhoz "magyarították" a Mohácsi-testvérek, ezt a változatot állítja színpadra Miskolcon Béres Attila.

A Veszett fejszében egy vidéki színtársulat a Szopottgombóc című bohóság premierjére készül. A három felvonás során a Szopottgombócnak ugyanazt a jelenetét láthatjuk háromszor egymás után. Először elölről, az egyik főpróbába bepillantva, másodszor hátulról, a színfalak mögül a bemutató estéjén, és végül megint elölről, a 69. előadáson. A színházban folyó munkát ezalatt szerelmek, megcsalások, félreértések bonyolítják, miközben az amúgy sem túl színvonalas produkció darabjaira hull, a színpadon pedig eluralkodik a káosz és a szakmaiatlanság. A színház a színházban formát kihasználva a darab nem kevés iróniával mutatja be azt a helyzetet, amikor egy társulat munkájából épp a lényeg, a játék öröme tűnik el, a gépezet viszont tovább működik, mert működnie kell.

"A Veszett fejszében a nézők látni fogják, mi történhet egy előadással, ha nincs becsülettel megírva, megrendezve és eljátszva. Tulajdonképpen beleláthatnak abba, ami a színpadon zajlik előadás közben a takarásban, az ügyelőpultnál, a díszletek mögött. Kicsit bepillanthatnak a színház belső életébe, nyilván a vígjátéki formához szükséges, olykor végletesen eltúlzott szituációkon keresztül. És mivel ez egy nagyon rafináltan megírt bohózat, nem csak arról szól, hogy a színészek bohémek és a színház őrültekháza, hanem arról is, hogy a rossz színház pusztító. Annak is, aki nézi, és annak is, aki csinálja. Közben persze nagyon vicces helyzetek adódnak, és a miskolci színészek hatalmas koncentrációval kell, hogy dolgozzanak, mert a könnyed komédiázás komoly fizikai megterhelést is jelent. Úgy kell szétesnie a színpadon látott előadáson belüli előadásnak, hogy minden ajtócsukódás, minden végszó, minden 'hiba' másodpercre pontosan történjen, mert különben borul az egész rendszer. Tiszta matematika" - mondta Béres Attila rendező.

 

A szerzőről:


Michael Frayn 1933-ban született Londonban. Pályája elején az Observer és a Guardian újságírójaként dolgozott. A hatvanas évektől publikál regényeket. Drámáit világszerte bemutatták, mindkét irodalmi műfajban számos díjat tudhat magáénak. Forgatókönyvíróként és fordítóként is sikeres életmű áll mögötte, főként Csehov és Tolsztoj műveit ültette át angol nyelvre. Noises Off című darabját többek között játszotta a József Attila Színház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Győri Nemzeti Színház. Az Újszínház 2004-es bemutatóját Jiří Menzel állította színpadra. 1992-ben film is készült a vígjátékból, Michael Caine-nel a főszerepben.

 

Az előadásról képekben:

Fotók: Éder Vera

 

VKF 4516  

1.

VKF 4532

2.

VKF 4923

3.

VKF 5000

4.

VKF 5544

5.

VKF 6051

6.

VKF 6384

7.

VKF 6484

8.

VKF 4658

9.

VKF 5420

10.


MICHAEL FRAYN: VESZETT FEJSZE
Vígjáték 3 felvonásban

Móni: Ullmann Mónika
Dezső: Szegedi Dezső
Gyurma: Gyuriska János
Zajzi: Zayzon Zsolt
Fruzsi: Märcz Fruzsina
Guszti: Molnár Gusztáv
Dóri: Jancsó Dóra
Sári: Bohoczki Sára
Frici: Fritz Attila
Szatyi: Szatmári György
Fabók Mariann: Fabók Mariann

Díszlet: Horesnyi Balázs
Jelmez: Bozóki Mara
Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Súgó: Fekete Zsolt
Ügyelő: Lichtenstein Pál
Rendezőasszisztens: Sipos Richárd
Rendező: Béres Attila

A szereplők egy darabot adnak elő háromszor egymás után, melynek címe:

A SZOPOTTGOMBÓC

Szereplők:
Mrs. Clackett – Ullmann Móni
Roger – Zayzon Zsolt
Vicki – Märcz Fruzsi
Philip – Molnár Guszti
Flavia – Jancsó Dóri
Betörő – Szegedi Dezső

Rendező, díszlet- és jelmeztervező: Gyuriska János “Gyurma”
Asszisztens: Bohoczki Sára “Sári”
Ügyelő: Szatmári György “Szatyi”
Súgó: Fabók Mariann “Fabók Mariann”
Kellékes: Fritz Attila “Frici”

Bemutató: 2014. március 21., 19 óra

Kamaraszínház, Miskolc

süti beállítások módosítása