„Tér, művészet, szellemiség” - Konferenciát rendez a Szegedi Szabadtéri

A MASZK Országos Színészegyesület idén a Szegedi Nemzeti Színházban tartja színházi világnapi gáláját március 27-én, melyen átadják többek közt a Gobbi Hilda- és a Soós Imre-díjakat. A jeles dátumhoz a Szegedi Szabadtéri Játékok is csatlakozik: tudományos konferenciát rendeznek 27-28-adikán, a fesztivál újraindulásának 55. évfordulója alkalmából. 

 

szesza logo 2013 white rgb 500

 

Szegeden rendezik idén a MASZK Országos Színészegyesület jótékonysági Gálaestjét a Színházi világnap alkalmából, március 27-én, 19 órától. A gálának a Szegedi Nemzeti Színház ad otthon, a teátrum színpadán többek közt Molnár Piroska, Felföldi Anikó, Haumann Péter és Gyabronkai Zsuzsa is fellép, a házigazda a Nemzet Színésze, a társulat Kossuth-díjas művésze, Király Levente lesz.  

A gálának, melyet idén 14. alkalommal rendeznek meg, amellett, hogy a világnapot ünnepli, jótékonysági célja van, illetve több szakmai díjat is kiosztanak a keretein belül – így például a Gobbi Hilda „életműdíjat”, a Soós Imre „pályakezdő díjat”, a Vámos László- és Hevesi Sándor-díjakat és a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díját. Valamennyi művész fellépti díj nélkül vállalja a közreműködést, a fennmaradó bevételből pedig a MASZK az Ódry Árpád Művészotthont és rászoruló, idős színészeket támogat. Az eseményre már válthatók belépők a Szegedi Nemzeti Színház jegyirodájában, valamint a www.jegy.hu oldalon.

A színházi világnapi szervezéshez a Szegedi Szabadtéri Játékok is csatlakozott. Tudományos konferenciát kapcsol a nagy múltú fesztivál a programhoz. Különleges apropója a világnapon kívül, hogy idén 55 éve, 1959-ben indult újra a második világháború miatti kényszerszünet után a Szabadtéri. A kétnapos konferencia címe: „Tér, művészet, szellemiség” – jelezve ezzel, hogy az 1931-es induláskor az állam, a város, az egyház és az egyetem példás összefogása adta a Szabadtéri szellemiségét.  

A három szekcióra bontott, március 27-én 15 órakor kezdődő konferencia keretein belül számos aspektusból ismerhetjük meg hazánk legnagyobb nyári szabadtéri színházának történetét, működését, a városra gyakorolt kulturális hatását. Komoly tudományos életművel bíró előadók kaptak meghívást a konferenciára, jeles egyetemek és főiskolák tudósai, színháztörténészek szólalnak majd fel. Az előadók közt tisztelhetjük Dr. Gajdó Tamást az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeumból, Hegedűs D. Gézát a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, Gyüdi Sándort, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatóját, Dr. Horváth Gábor történészt a szegedi Gál Ferenc Főiskoláról, Sándor János rendezőt és színháztörténészt, vagy éppen Dr. Mariska Zoltánt, a Miskolci Egyetem és az egri Eszterházy Károly Főiskola docensét. A szegedi egyetemet Feleky Gábor, Máté-Tóth András, Pál József és Szőnyi György Endre professzorok képviselik. Az előadók aktualitásokra is kitekintenek, így például Gunther Zsolt építész az idei évadot jelentősen meghatározó dóm-rekonstrukció kapcsán felmerült gondolatokra reflektál. A konferenciához kiegészítő programként kiállításon és könyvbemutatón is részt vehetnek az érdeklődők. A teljes program a szegediszabadteri.hu oldalon található meg. 

 

szegediszabadteri

 

A konferencia programja:

  1. MEGNYITÓ, március 27. csütörtök, 14:00

Megnyitó - Dr. Botka László Szeged M.J. Várospolgármestere
Köszöntő - Dr. Szabó Gábor egyetemi tanár, a SZTErektora, 
Laudáció - Dr. Kiss-Rigó László aSzeged-Csanádi Egyházmegyepüspöke
Házigazda: Dr. Herczeg Tamás, a Szabadtéri Játékok igazgatója

.„TÉR”/ I. szekció, március 27. csütörtök,  15:00 – 18:00

15:00  Dr. Horváth Gábor történész (PhD): 
     A Szegedi Dóm és a tér fogadalmi szimbolikája

15:30  Gunther Zsolt építész (DLA), a Dóm rekonstrukciójának tervezője: 
     Az üresség mint inspiráció -  A szegedi Dóm és a Dóm tér

16:00  Nátyi Róbert művészettörténész (doktorandusz):
    A Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma

16:30  Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója: 

    Szabadtéri operajátszás – operajátszás a Szabadtérin

17:00  Dr. Gajdó Tamás (PhD) Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum tanácsosa: Magyar operettek a szabadtérin

17:30  Hegedűs D. Géza (DLA), a Színház-, és Filmművészeti Egyetem docense, 

    (A modern színházi kifejezésformák és a hely kapcsolata)

Moderátor: Dr. Herczeg Tamás

  1. MASZK DÍJÁTADÓ GÁLA a Szegedi Nemzeti Színházban, 19:00

Hegedűs D. Géza a MASZK elnöke és Gyüdi Sándor a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója

  1. „MŰVÉSZET”/ II. szekció, március 28. péntek, 10:00 – 12:00

10:00 Kovács Ágnes a szegedi Színházművészeti Kiállítóház vezetője: A Szabadtéri látványvilágának varázslója: Varga Mátyás)

10:30 Dr. Gyémánt Csilla a SZTE JGYPK oktatója, főiskolai docens: „Vero e Bello – Igaz és Szép” Verdi-operák a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán

11:00 Sándor János Jászai-díjas rendező, színháztörténész: A Szegedi Szabadtéri Játékok megindítása – legendák nélkül

11:30 Marton Árpád újságíró: Népoperák népszínháza - rockoperák és musicalek a Dóm téren

Moderátor: Dr. Herczeg Tamás

 

„SZELLEMISÉG”/ III. szekció, március 28. péntek 14:00 – 17:00

14:00 Dr. Mariska Zoltán (CSc, PhD), egyetemi docens, egyetemtörténész: A város és az egyetem – kolozsvári szellemi gyökerek

14:30 Dr. Feleky Gábor (CSc, PhD), tanszékvezető egyetemi docens: A közönség szellemisége 

15:00 Dr. Herczeg Tamás (PhD), a Szabadtéri Játékok igazgatója: A Szabadtéri Játékok mai működése

15:30 Dr. Máté-Tóth András (PhD), tanszékvezető egyetemi tanár: Dráma mágia 

16:00 Dr. Pál József (DSc), tanszékvezető egyetemi tanár, a SZTE rektor-helyettese: A romantikus Verdi operái a Szabadtéri színpadán

16:30 Dr. Szőnyi György Endre (DSc)intézetvezető egyetemi tanár: A hatalom ikonológiája. A 450 éves Shakespeare és a Szegedi Szabadtéri

Moderátor: Balog József

  1. PÓDIUMBESZÉLGETÉS, március 28. péntek 17:00

Herczeg Tamás: Színházvezetés című szakkönyvének bemutatója, résztvevők: Csizmadia Tibor a Színházi Társaság elnöke, Vasvári Csaba a Teátrumi Társaság alelnöke és a szerző. 
Moderátor: Balog József


  1. KIÁLLÍTÁSOK


75 éves a Szegedi Szabadtéri Játékok” – fotókiállítás

Újraindul a Szabadtéri Játékok” – Szőnyi György fotói 1959 – 1965

A Szabadtéri Játékok Plakátjai 2007-2013” – plakátkiállítás

A konferencián elhangzó előadások rövid összefoglalói olvashatók lesznek a Szabadtéri Játékok honlapján a „Tudományos konferencia” című könyvtárban.

 

A konferenciára itt lehet regisztrálnii: http://szegediszabadteri.hu/hu/konferencia

 

 

süti beállítások módosítása