Díva, Színész, Nő - 3 legendás színésznőre emlékezik a Színészmúzeum

Díva, Színész, Nő - Lukács Margit, Mészáros Ági, Tolnay Klári 100 címmel nyílik kiállítás szombaton, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Molnár Piroska nyitja meg a kiállítást 

 

A múzeum új időszaki kiállításával három, 100 éve született jelentős színésznőnek állít emléket. A művészek a magyar színházi közelmúlt emblematikus alakjai voltak, életművük izgalmas keresztmetszetét adja koruk hazai társadalmi, kulturális viszonyainak - olvasható az OSZMI közleményében.

 

A Díva, Színész, Nő - Lukács Margit, Mészáros Ági, Tolnay Klári 100 című kiállítást szombaton délután Molnár Piroska Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze nyitja meg. A tárlat augusztus 31-ig látogatható, szerdától vasárnapig, 14-18 óra között.  

 

Meszaros Lukacs Tolnay

 

Szebényi Ágnes és Lakatosné Ircsik Teréz kurátorok a kiállításról:

 

"Tolnay Klári, Lukács Margit és Mészáros Ági a magyar színház- és filmművészet kimagasló és tündöklő csillaga. Milyen volt színésznek lenni? Asszonynak lenni? Szeretni és szeretve lenni? A pálya iránti rajongás közben önmagukhoz hűnek maradni a viharvert, zaklatott és sokszor reményvesztett XX. század történelmi díszletei között. Erről vall nekünk a három felejthetetlen díva, akik az örök asszonyiság archetípusának három emlékezetes alakja.  Életútjuk bemutatásakor egyszerre szeretnénk láttatni a művészi, női sorsot és azt a hatást, amit a korszak gyakorolt rájuk. Három szobában három pályakép tárul föl a látogatók előtt kicsit másképp, mint egy hagyományos kiállításon : a színésznők vallomásaiból merítünk, ők maguk mesélnek majd nekünk emlékeikről, szerepeikről,  férfiakról, szerelmekről, pályáról és pályatársakról.

 

A nagyszabású kiállítás mellé számos kísérőprogramot szervezünk: beszélgetések és filmvetítés, rendhagyó irodalomórák és alkotói beszélgetések, kirándulás Mohorára, a Tolnay-emlékházba és fő eseményként a Múzeumok Éjszakája, melyet ez alkalommal „Dívák Éjszakája” –ként hirdetünk és a három színésznő köré épül programjaival".
 

Forrás: Színház.hu

süti beállítások módosítása