Peregrinusok - A Müpában mutatkozik be a KET jubileumi előadása

Április 2-án a Müpában mutatja be a Közép-Európa Táncszínház Peregrinusok című előadását, szinte napra pontosan 25 évvel a társulat első premierje után.

 

Az alkotók ajánlója:


A 25 éves jubileumi évadát ünneplő Közép-Európa Táncszínház Peregrinusok című bemutatója több okból is különleges mérföldkő a társulat életében. A Népszínház Táncegyüttes jogutódjaként született Közép-Európa Táncszínház első bemutatója, Bognár József, Énekes István, Janek József és Szögi Csaba koreográfiája, az Egy kiáltás képei 1989. március 29-én, pont 25 évvel ezelőtt debütált a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.


A premier azért is kivételes, mert a készülő előadás - mint azt a címe is jelöli - három olyan hasonló sorsú koreográfus munkáját fogja egybe, akik itthon nevelkedtek ugyan, de szakmailag külföldön váltak „felnőtté”. Hosszú és tartalmas utat jártak be, melynek során a világ neves szakembereivel dolgoztak együtt. Az így megszerzett tapasztalatok kivonata ez az előadás, mely nemcsak összegzi, de reflektál is a Közép-Európa Táncszínház jelenlegi és vizionált jövőbeli identitására, amely a Peregrinusok létének szellemiségéhez, tetteik következetességéhez hasonlóan nem hagyhatja figyelmen kívül az anyafölddel kialakított viszony fontosságát.


A latin peregrinus szó eredetileg olyan idegent jelöl, aki elhagyja hazáját, s otthonától távol, bizonyos mértékig száműzetésben él, hogy szülőföldjére visszatérve az összegyűjtött tapasztalatait hasznosítsa. A szerzőhármas modern kori peregrinusként hazatérve, útkereséseik során begyűjtött és elraktározott szakmai és művészi tapasztalataikat ebben a klasszikus „triple bill” (három egyfelvonásos), mégis egységként érvényesülő táncszínpadi produkcióban engedik újra szabadjára.


KET Peregrinusok foto Hrotko Balint2Fotó: Hrotkó Bálint


Az alkotókról:

Kun Attila tagja volt a világhírű londoni Rambert Dance Company-nek, majd később szólistaként a svájci Ballet Baselhez szerződött. Nemzetközi karrierje alatt olyan koreográfusokkal dolgozott mint Jiri Kylian, Mats Ek, Christopher Bruce, Mauro Bigonzetti, Johan Inger, Rami Be’er, Ohad Naharin és Jorma Elo.

"Határozott és akkoriban visszavonhatatlannak hitt döntéseim következtében kétszer hagytam el Magyarországot, majd kétszer köszöntöttem újra otthonomként. Életutamba ezek a döntések mély nyomot véstek és most, hogy a 25 éves Közép-Európa Táncszínház művészeti vezetőjeként újra otthonommá lett ez az ország, ideje színpadi formába öntenem utazásaim érzelmi és gondolati esszenciáit. Az örökített kultúra – nem a színpadi, hanem a nemzeti – stigmái, a külföldi kultúra nyomai, a „messziről jött ember' sorsa, az anyaföld elengedő és befogadó gesztusai, mind-mind fontos és mély kérdések. Ezek a kérdések az inspiráló 'útitársaim' koreográfiám elkészítésében" - mondta Kun Attila.

Mészáros Máté olyan koreográfusokkal dolgozott együtt mint Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Sharon Eyal, Amanda Miller, Roberto Galvan, Myriam Naisy vagy Robin Orlin. Jelenleg a világhírű belga fizikai színház, az Ultima Vez társulatának tagja.

Zachár Lóránd a hágai Diazz-Ex modern táncegyüttes tagja volt, majd a Danceworks Rotterdamhoz szerződött. Jelenleg a Rotterdami Táncakadémia vendégtanára és koreográfusa.


KET Peregrinusok foto Hrotko Balint
Fotó: Hrotkó Bálint

 

A KET bemutatja

Kun Attila, Mészáros Máté, Zachár Lóránd:
Peregrinusok

Előadók: Fábián Anikó, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Jakab Zsanett, Palcsó Nóra, Frigy Ádám, Ivanov Gábor,
Karlik József, Kovács Péter, Mádi László és Domán Dalma (Budapest Táncszínház)
 
Prímás: Rosonczy-Kovács Mihály
Díszlet-jelmez: Kiss Julcsi
Fény: Fogarasi Zoltán
Koreográfusok: Kun Attila, Mészáros Máté, Zachár Lóránd

Bemutató: 2014. április 2. (19.00)
Művészetek Palotája

További előadások: április 16., május 16. (19.00)

Forrás: Közép-Európa Táncszínház
 

süti beállítások módosítása