Elköltözhet a színházi fesztivál Avignonból - A szélsőjobb győzelmétől függ

Amennyiben a szélsőjobboldali Nemzeti Front megnyeri jövő vasárnap a helyhatósági választások második fordulóját a dél-franciaországi Avignonban, a nemzetközi színházi fesztiválnak "nem lesz más választása, mint távozni" - mondta hétfőn Olivier Py fesztiváligazgató.


"Nem tudom, hogyan dolgoznék egy nemzeti frontos polgármesterrel. Ez számomra teljesen elképzelhetetlen. Azt gondolom tehát, hogy el kell akkor menni. Nem lesz más megoldás" - fogalmazott Py a France Info hírrádióban.


A helyhatósági választások első fordulójában Avignonban a Nemzeti Front jelöltje végzett az élen a szavazatok 29,63 százalékával, hajszállal megelőzve a szocialista riválisát, aki 29,54 százalékot ért el. A várost mostanig irányító jobbközép 20,91 százalékkal a harmadik helyre szorult.


"Azt se látom egyébként, hogyan tudna a fesztivál tovább létezni a gondolataival, amelyek a nyitásra, a másik elfogadására épülnek. Nem tudom, hogy a fesztivál hogyan tudna létezni Avignonban egy nemzeti frontos önkormányzattal, számomra ez elképzelhetetlen" - tette hozzá az igazgató.

 

avignon


A július 4. és 27. között megrendezésre kerülő Avignoni Színházi fesztivál a világ egyik legjelentősebb nemzetközi színházi találkozója, amelynek fő helyszíne a Pápák Palotájának híres díszudvara, de az óvárosban számos más helyszínen működnek játszóhelyek a fesztivál idején.


Amikor 1995-ben a közeli Orange városában először adott a szélsőjobboldal polgármestert, az ottani zenei fesztivál visszautasította az önkormányzati szubvenciót. Ennek kapcsán Py azt mondta: "Ez is megoldás lehetne, visszautasíthatjuk a helyi támogatást, és a fesztivál kizárólag nemzeti támogatású lenne. Ez azonban Avignon estében azért tűnik kicsit nehezebbnek technikailag, mert nem egyetlen helyszínről van szó, az egész város fesztivállá válik nyáron - hangsúlyozta az igazgató.


A szélsőjobboldali Nemzeti Front országos szinten csak 4,6 százalékot ért el vasárnap a helyhatósági választások első fordulójában, de jelöltjei 229 városban bejutottak a második fordulóba, azaz ezeken a helyeken 10 százaléknál több szavazatot kaptak. A párt jelöltjei 17, elsősorban déli nagyvárosban és 7 kisebb városban végeztek az élen. A szélsőjobboldal utoljára 1995-ben szerepelt jól a helyhatósági választásokon, de akkor még csak 116 helyen jutott be a második fordulóba, s végül három dél-franciaországi városnak adhatott polgármestert.


A helyhatósági választások második fordulóját jövő vasárnap rendezik meg Franciaországban.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása