Háztartási eszközökkel kel életre Odüsszeusz története a Bárkában

A Bárka Színház március 29-én Philippe Genty és Mary Underwood rendezésében mutatja be az Odüsszeusz szemeteslapáton című előadást, melyben a színészek háztartási eszközökkel keltik életre Odüsszeusz jól ismert történetét. A Színházi Világnapon pedig mini-egyetem és nyílt próba várja a látogatókat.

 

A Bárka Színház ajánlója:

 

Philippe Genty és Mary Underwood a Bárka három színészével Homérosz Odüsszeiája nyomán különleges tárgyszínházi előadást hozott létre, melyben háztartási eszközök „szereplésével”  (dugóhúzó, szemeteslapát, habverő, hajszárító) mesélik el az örökzöld történetet - elsősorban gyerekeknek -, de látványvilága és az emberi lét alapkérdéseit föltevő gondolatisága - határok, menekülés, száműzetés, hűség - felnőttek számára is élvezetessé teheti az előadást. A színészek báboznak és kellékként is használják az említett tárgyakat, zenével és humorral kísérve.

 

odusszeusz1

 

Röviden az alkotókról:


Philippe Genty (1938 -) a francia színházi élet legendás, több műfajt egyesítő alkotóinak egyike, rendező, koreográfus és bábművész, aki pályáját képzőművész-grafikusként kezdte, 1967-ben megalapította Compagnie Philippe Genty néven saját társulatát, amely eleinte főleg bábszínházi kísérletezéssel foglalkozott, de kezdettől fogva tágította a műfaji kereteket, és a vizualitás, a mozgás, a zene és a tárgy animáció ötvözésére törekedett.


A darabot életre keltő színészek, Szorcsik Kriszta, Dévai Balázs és Jerger Balázs már nem először dolgoznak együtt a francia társulattal, 2013 májusában már belekóstolhattak Genty világába.

 

Az előadás a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében kerül bemutatásra a Bárka Színház, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Francia Intézet koprodukciójaként.

 

odusszeusz

 

Mini-egyetem Karsai Györggyel és nyílt próba a Színházi Világnapon:

 

A Színházi Világnap alkalmából, március 27-én este 6-tól mini-egyetemet és nyílt próbát tart a Bárka Színház az Odüsszeusz szemeteslapáton című produkcióból.


"A mini-egyetemünkön kiderül, miért tartott tíz évig Odüsszeusz hazafelé tartó útja egy műfordító, egy kritikus, egy klasszika-filológus, egy színháztörténész, egy irodalomtörténész és egy egyetemi tanár előadásában, pontosabban egy olyan valaki előadásában, aki mindez egy személyben: Karsai György professzoréban.
Ezután bepillanthatnak a színes, meglepő látványvilágú előadás nyílt próbájába. A leleményes görög hős kalandjait három színész, Szorcsik Kriszta, Dévai Balázs és Jerger Balázs csodálatos fantáziával és humorosan használt tárgyakkal eleveníti meg a francia Philippe Genty, Mary Underwood és Simon T. Rann irányításával" - olvasható a színház ajánlójában.

 

odusszeusz2
 
Philippe Genty:
Odüsszeusz szemeteslapáton

Fordította: Molnár Zsófia

 

Szereplők: Szorcsik Kriszta, Dévai Balázs, Jerger Balázs e.h.

 

Produkciós asszisztens: Simon T. Rann
Asszisztens: Pogács Zsuzsa

Dramaturg/Tolmács: Khaled-Abdo Szaida

 

Rendező: Philippe Genty és Mary Underwood

 

Bemutató: 2014: március 29. 19:00

Bárka Színház

 

Forrás, fotók: Bárka Színház

 

süti beállítások módosítása