Illés 50 - Zenés darab készül a legendás együttesről

Koprodukciós bemutatóra készül a Békéscsabai Jókai Színház, a budapesti Játékszín és a Zikkurat Színpadi Ügynökség. A kezdeményezést azon a sajtótájékoztatón jelentették be a partnerek, melyen az idén 50 éves Illés zenekar 2014-es Beatünnep című rendezvénysorozatát ismertették.

 

Az évforduló alkalmából egymást követik majd a filmek, CD-k, DVD-k, fellépések, a már említett zenés színpadi játék, végül december 28-án egy nagyszabású ünnepi koncert. A Papp László Sportarénában Szörényi Levente, Bródy János és Szörényi Szabolcs mellett sokan mások is színpadra lépnek.

Az először a Játékszínben, majd a Csabai Nyár programjában és a Szarvasi Vízi Színházban is bemutatásra kerülő, Tiéd a világ munkacímű színházi előadásról egyelőre annyit lehet tudni, hogy hat fiatal találkozik egy házibulin ahol régi Illés dalokra oszlatják bújukat. Szente Vajk rendező és Feke Pál nevén kívül még nem nyilvános a szereplők, közreműködők kiléte.

 

Illes

 

"Amíg nincs érvényes szerződés, nem mondjuk ki a neveket" – mondta Rosta Mária producer. "Egy kőszínház esetében könnyebb a helyzet" – tette hozzá Fekete Péter, a Jókai Színház igazgatója. "Nekem nem kell külön szerződnöm a saját színházunk által delegált szereplőkkel; ha felkérem, mondjuk Csomós Lajost, játssza el a házmester szerepét, aki bizony rájuk-rájuk szól, akkor csak egy bólintásra van szükség" – mondta az igazgató. Ismerve a Jókai Színházhoz kötődő fiatal énekes színészeket, sejthető, hogy Gubik Petra is bekerülhet az előadásba.


"Az István, a király őszi békéscsabai díszbemutatóját megtisztelte a Szörényi Levente-Bródy János szerzőpáros. Jól 'elkolbászoltunk'! Németh Kristóffal, a Játékszín igazgatójával remek és erős a szakmai kapcsolatunk, Szente Vajk „csabai gyerek”, így minden alap megvan a kiváló együttműködésre és arra, hogy nyáron egy fergeteges zenés őrületet lásson nyáron a szarvasi és a csabai közönség"  folytatta Fekete Péter.


Németh Kristóf elmondta, hogy a Játékszínben hamarosan megkezdődnek a próbák, s ez lesz a színház idei nyárköszöntő bemutatója. "Szörényi Örs pedig egész évben a dobokat veri majd, hiszen a koprodukciós színdarab is élőzenével fut majd, és Örs irányítja a zenészeket a színpadon. Az év végi Aréna-koncerten is Szörényi Örs fog dobolni, a hangzást az Óbudai Danubia Zenekar, egy hattagú rockszekció és vokál teszi teljessé, a karmester Kesselyák Gergely lesz" – tette hozzá Rosta Mária

 

Novák Péter, a Beatünnep rendezője úgy fogalmazott, hogy a fellépők között lesznek a különböző tehetségkutatókból ismert generáció képviselői, illetve a hazai könnyűzenei élet progresszív irányzatához tartozó zenészek.

 

Az Illés együttes őse 1957-ben alakult, klasszikus korszakát 1964-től 1973-ig élte Illés Lajossal (billentyűs hangszerek, zeneszerzés), Szörényi Leventével (ének, gitár, zeneszerzés), Bródy Jánossal (gitár, szövegek), Szörényi Szabolccsal (basszusgitár) és Pásztory Zoltánnal (dobok). Ekkor az Illés a Metro és az Omega mellett az ország legnépszerűbb zenekara volt. 1981-ben újra felléptek, 1990-ben emlékezetes koncertet adott a Népstadionban, hat évvel később a Budapest Sportcsarnokban, 2001-ben - szintén a Népstadionban - a Metróval és az Omegával. Az utolsó fellépések 2005 augusztusában voltak, már Pásztory Zoltán halála után Csíkszeredán, valamint a Sziget fesztivál nulladik napján.


Forrás: Békéscsabai Jókai Színház, MTI

 

süti beállítások módosítása