Furcsa pár - Női változatot rendez Pelsőczy Réka Fehérváron

Neil Simon Furcsa pár című vígjátékának női változatát mutatja be március 28-án a Vörösmarty Színház Pelsőczy Réka rendezésében.

furcsaproba

 

Boldogtalan és bizonytalan gyerekkor, menekülés az irodalomba – így jellemezhetjük Neil Simon karrierjét címszavakban. „Nagyon szeretem a vígjáték műfaját, főleg, ha olyan író tollából származik, aki kitűnően űzi a mesterségét. Ilyen Neil Simon is: jó szeme és füle van a nehéz helyzetek kifigurázására. Humorban oldja fel az életben lévő fájdalmakat” – mondta Pelsőczy Réka rendező.

Neil Simon 1965-ben írta meg Furcsa pár című vígjátékát, amely két elvált férfi kényszerű együttéléséről szól. Nem sokkal később a történetet meg is filmesítették Jack Lemmon és Walter Matthau főszereplésével, húsz évvel később pedig napvilágot látott a történet női változata is.

 

A darab egy baráti, pontosabban egy barátnői társaságba vezet be. Adott hat nő, akik péntekenként összejárnak beszélgetni, játszani: izgalmas téma mindig akad. Most épp egyikük válása bolygatja fel a kedélyeket. „Az együttélés lehetetlenségeiről és konfliktusairól szól ez a történet. Florence és Olive (azaz Závodszky Noémi és Varga Mária) bemutatja nekünk, hogy mennyire nehéz tolerálni egymás balgaságait, és hová vezethetnek a különbözőségeink. Egy barátság is végződhet válással, éppúgy, mint egy házasság. Tulajdonképpen egy házastársi viszony képződik le: azt látjuk, hogyan tud három hét alatt odáig fajulni egy kapcsolat, mint egy házasság 15 év alatt” – mutatott rá Pelsőczy Réka.

 

furcsa par

 

„Közel áll hozzám, ahogyan Neil Simon a nőkről gondolkodik. Egyáltalán nem elfogult, hanem nagyon jól kifigurázza minden mániánkat és rigolyánkat. Sőt, ironikus és tán gonosz is: a nők összes ostobaságát éles humorral és eléggé kegyetlenül ábrázolja” – vallja Pelsőczy Réka. Mindehhez adott egy kitűnő szereposztás is: a rendező szerint nagyon jó dolgozni a színésznőkkel, mert különbözőek, akár a darab karakterei. „Olyan lesz az előadás, mintha egy vígjátéksorozat egyik epizódját néznék: most épp Olive és Florece kerül fókuszba. A tévés fílingre másképp is ráerősítünk, például régi reklámokat vetítünk előadás előtt és a szünetben” – árulta el a rendező.


Szereplők: Závodszky Noémi, Varga Mária, Váradi Eszter Sára, Szalay Marianna, Varga Gabriella, Budai Zsófi, Tűzkő Sándor, Kelemen István. Díszlettervező: Kálmán Eszter. Jelmeztervező: Ignjatovic Kristina. Zenei munkatárs, látvány: Varga Vince. Dramaturg, fordító: Zöldi Gergely. Rendező: Pelsőczy RékaA bemutatót március 28-án tartják a Pelikán Kamaraszínházban.

Forrás: vorosmartyszinhaz.hu

 

süti beállítások módosítása