Idén 50 millióval támogatja a kormány a BartókPlusz Operafesztivált

A június 13. és 22. között megvalósuló eseményen ősbemutatókat és Verdi Aida című alkotását is láthatja a közönség.

"A tizenhárom éves múltra visszatekintő seregszemle nemcsak a világ legteljesebb Bartók fesztiválja, de immár a közép-kelet-európai régió rangos eseménye is, ezért a kultúráért felelős tárca kiemelt figyelmet fordít támogatására" - olvashatóak Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár szavai az Emberi Erőforrások Minisztériuma MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

 

bartokplusz

 

Mint írják, Hammerstein Judit - Kesselyák Gergely fesztiváligazgató és Kriza Ákos miskolci polgármester jelenlétében - a BartókPlusz Operafesztivál programját ismertető keddi tájékoztatón elmondta: a kulturális kormányzat 50 millió forintos támogatásából 20 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap Fesztiválkollégiuma, további 30 millió forintot az NKA miniszteri kerete biztosít.


A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a fesztivál kiváló példa arra, hogy milyen fontos társadalmi szerepet tölt be a kultúra. Az operafesztivál képes volt átrajzolni Miskolc arculatát, ugyanakkor jelentős lendületet adott a város és a régió felzárkózásához, gazdasági, turisztikai megújulásához.


A fesztivál minden évben operaíró versenyt hirdet, hiszen széles tömegeket megszólítani képes, mai népopera nélkül az operajátszás rétegműfajjá szűkül. A programsorozat ugyanakkor összművészeti jellegű, melyben a zenés műfajok mellett helyet kap a képzőművészet és az irodalom is.


Az eseménysorozaton ősbemutatókat is tartanak, köztük van Selmeczi György Bizánc című operája, az első olyan alkotás, amely a fesztivál felkérésére született. Az ingyenesen látható előadás az idén Verdi Aidája lesz.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása