Kolozsvár növeli, Szlovákia csökkenti a magyar kultúra támogatását

A kolozsvári önkormányzat növelte az idei kulturális rendezvények támogatását, így a magyar vonatkozású rendezvények is hathatósabb anyagi támogatásra számíthatnak, ugyanakkor Szlovákiában a magyar kultúrára szánt kormánytámogatás összegében és arányában is csökkent.

 

Kolozsvár:

 

A helyi Szabadság című napilap tudósítása szerint míg 2011-ben a kolozsvári önkormányzat egymillió lejjel támogatta a civil szervezetek kulturális és ifjúsági projektjeit, az idén már 4 millió 500 ezer lejt (310,5 millió forint) szántak erre a célra.

 

Horváth Anna kolozsvári alpolgármester elmondta, hogy javaslatára tavalytól külön tárgyalják a kiemelt, regionális jelentőségű rendezvényeket, amelyek között szerepel a Kolozsvári Magyar Napok, a Kolozsvári Állami Magyar Színház Interferenciák fesztiválja, a Kolozsvári Állami Magyar Opera Bánffy Miklós Napok rendezvénye, a TIFF Nemzetközi Filmfesztivál, valamint az Ecsetgyár kortárs művészeti központ.


A Kincses Kolozsvár Egyesület a Kolozsvári Magyar Napok szervezésére az idén 130 ezer lejt kap (8,9 millió forint), miután tavaly 80 ezret (5,5 millió forint), tavalyelőtt pedig 40 ezer lejt (2,7 millió forint) szavazott meg az önkormányzat erre a célra. Az Ecsetgyárnak az idén 100 ezer lejt (6,9 millió forint) hagytak jóvá a tavalyi 70 ezer lejhez (4,8 millió forint) képest, a Kolozsvári Állami Magyar Színház Interferenciák fesztiváljára pedig 280 ezer lejt (19,3 millió forint). Először kap a kiemelt projektek között támogatást a Kolozsvári Állami Magyar Opera, amely a Bánffy Miklós Napok megszervezésére 50 ezer lej (3,4 millió forint) támogatást kap az önkormányzattól. A támogatott intézmények között tucatnyi magyar újság és folyóirat, kulturális, ifjúsági szervezet és iskola található.

 

karpat medence terkep

 

Pozsony:


Befejeződött a szlovák kormányhivatal kisebbségi kultúrára szánt támogatásainak elosztása - közölte a pályázati pénzeket felügyelő kisebbségügyi kormánybiztos hivatalának sajtóosztálya az MTI-vel hétfőn. A mostani és a tavalyi adatok összevetéséből kiderült, hogy a magyar kultúrára szánt kormánytámogatás összegében és arányában is csökkent.


A szlovák kormány kisebbségi kultúrára szánt pályázati támogatásainak keretösszege az idén mintegy tíz százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, közel 3 millió 830 ezer eurót (megközelítőleg 1,15 milliárd forint) tesz ki. Ebből az összegből a kormányhivatal szakbizottságai mintegy 3 és fél millió eurót osztottak el 1241 támogatásra javasolt pályázat között, a fennmaradó pénzre a második kiírás során lehet pályázni.


A szlovák kormányhivatal a magyar kultúra támogatására az idén közel két millió eurót szánt. Ez az összeg csaknem negyedével, több mint 600 ezer euróval kisebb, mint tavaly. Ez azt mutatja, hogy a csökkentés mértéke a magyar kultúrára szánt támogatások esetében jóval nagyobb arányú volt, mint a teljes keretösszeg esetében. Ebből következik, hogy a magyar kultúra támogatására szánt összeg nem csak összegében, de arányában is csökkent, mivel a kormányhivatal az idén az összes támogatás alig több mint felét adta a legnagyobb kisebbségnek számító magyarság kulturális projektjeire, jóllehet e célra tavaly még a keretösszeg 65 százaléka állt rendelkezésre.


A magyar kultúra támogatására fenntartott összegből annak mintegy 95 százalékát sikerült elosztani a pályázati kiírás első körében. Az 1,88 millió eurót 737 pályázat között osztották szét.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása