Weöres Sándor-esttel folytatódik az Irodallam - Szávai Viktóriával és Dinyés Dániellel

Március 29-én Sárkány lehelet címmel, Szávai Viktória Weöres Sándor-estjével folytatódik a Radnóti Színház Irodallam sorozata.

 

 

"Se föld, se víz, se ég, csak a gömbölyü messzeség maga, 

redőtlen ívü nyugalom, se fellege, se csillaga, 

virrasztó, tárt hatalom, álom-sima, szender-puha." 

(Lebegés a határtalanban – részlet) 

 

Mi az az Irodallam?

 

 

Nemrég új, zenés irodalmi sorozatot indított a Radnóti Színház. A havi rendszerességgel jelentkező program az irodalmi szalonok hagyományait eleveníti föl: a társulat tagjai közül minden hónapban sorra kerül valaki (márciusban Szávai Viktória, áprilisban pedig Andrusko Marcella), aki a számára kedves-fontos szerzők műveit mondja, szavalja, meséli, dalolja vagy éppen anekdotázik Dinyés Dániel zeneszerző társaságában, aki az Irodallam állandó szereplője — beszélgetőtárs, zenész és zenetörténész egyben. 

 

 

 ws id szv jokicsi

 

 

Szávai Viktória ajánlója az Irodallam elé:

 

Weöres Sándor a magyar irodalom egyik legkülönlegesebb alakja. Páratlan formaérzéke lenyűgöző műveltséggel és képzelőerővel 

párosult. Már életében klasszikussá vált. Az élet praktikus oldalához nem értett, nem is érdekelte. A költészeten kívül semmit nem vett komolyan – mondták róla. Nevezték koboldnak és zseninek, modernnek és ősinek, infantilisnek és bölcsnek. Egy biztos: olyan  hangot ütött meg, amit előtte és azóta se senki. Weöres Sándor úgy határozta meg saját költői énjét, mint személyiségétől megfosztott poéta, aki saját korlátaitól megszabadulva képes átélni a világ egészét. Ezt a korlátlanságot próbálom megragadni, eljátszani létformákkal, nemiséggel, természeti erőkkel, istenekkel, zeneiséggel, csupa olyan jelenséggel, ami itt van körülöttünk-bennünk, de elszoktunk attól, hogy érzékeljük. Legföljebb csak kivételes pillanatokban.

 

 

Sárkány lehelet 

Szávai Viktória és Dinyés Dániel 

WEÖRES SÁNDOR-ESTJE 

2014. március 29. szombat 19 óra 

 

 

süti beállítások módosítása