Szíriai menekült gyerekek mutatják be a Lear királyt

Shakespeare Lear királyát mutatja be a színházi világnapon mintegy száz, a szíriai polgárháború elől elmenekült gyermek a jordániai sivatagban felállított nagy sátorban. A bemutatóra a gyermekek meghívták Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, Angelina Jolie-t és Zinédine Zidane-t is.

 

Navvar Bulbul szíriai színész több mint két hónapja igyekszik felhívni a figyelmet az észak-jordániai Zaatariban lévő menekülttáborban élő gyermekek sorsára.

 

"Megpróbálom visszaadni a nevetést és az örömöt a gyermekeknek, hogy segítsem őket az önkifejezésben" - mondta Bulbul, aki több szíriai népszerű szentimentális sorozatban játszott, és azért kellett elhagynia hazáját, mert részt vett a Bassár el-Aszad elnök elleni tüntetésekben. Jordániában félmillió szíriai menekült él, közülük százezren (mintegy ötvenezer gyermek), a hatalmas zaatari menekülttáborban.

 

 

Madzsd Ammari, aki tavaly érkezett családjával a határ másik oldalán fekvő Deraából, a 2011-ben kezdődött tiltakozások bölcsőjéből, boldog, hogy tizenhárom évesen ő játszhatja az öreg királyt. "Először nagyon nehéz volt, de ma már nagyon élvezem, és sokat nevetek a barátaimmal. Úgy érzem, mintha hazatértem volna" - mondta a fiú.

 

A szövegnek, amelyet gyermekek számára adaptáltak a dráma irodalmi arab nyelvű fordítása alapján, semmi köze a politikához vagy a lázadáshoz – hansúlyozta a homszi származású Bulbul. A színész azért választotta a birodalmát három lánya között megosztani kívánó öreg király történetét, mert egy olyan darab, amely a szíriai emberekre zuhanó bombákról szól, nem érdekelte volna a pusztulás és halál által sokkolt gyermekeket. Navvar Bulbul elmondta: nem sok támogatást kapott a tábor vezetőségétől.

 

Barátai segítségével sikerült megvennie a sátrat is, és összegyűjtenie a kellékeket. "A gyermekeknek játszani kellene, művészeteket, zenét tanulni, de csapdába zárta őket a háború és felekezeti erőszak. Amikor először a táborban jöttem, a gyerekek háborúról beszéltek. Tankok, golyók és bombák. Ez megváltozott, és számomra már ez is siker" – tette hozzá a színész.

 

"Számomra a gyermekek az igazi forradalmárok. Zaatariban Shakespeare-t játszani egyfajta forradalom a politika és a társadalom ellen" – mondta a színész. A legkisebb leányt, Cordeliát játszó tizenkét éves Veam Ammari számára a színjátszás segít leküzdeni az unatkozást. "Eleinte nem volt könnyű a szerepem, mert irodalmi arabot kellett beszélnem. Most már minden simán megy, és sok barátom lett. Nem érzem már egyedül magam" – mondta a lány.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása