Táblát avattak Kristóf Ágota emlékére Szombathelyen

 

Kristóf Ágota Kossuth-díjas íróra, költőre emlékeztek csütörtökön Szombathelyen; a domborművel díszített márvány emléktáblát volt iskolatársai és családtagjai jelenlétében Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere leplezte le az alkotó egykori gimnáziumának falánál.

Kristóf Ágota (Agota Kristof) élete gyermekéveit Kőszegen töltötte családjával, Szombathelyen a Kanizsai Dorottya Lánygimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, a világ mégis úgy ismeri mint Svájcban élt magyar származású írónőt, aki francia nyelven alkotta meg műveit - emlékeztetett Puskás Tivadar, aki szerint büszkék lehetünk arra, hogy egy honfitársunk idegen nyelven, franciául is tudott az irodalomban maradandót alkotni. Hozzáfűzte: Kristóf Ágota ugyan francia nyelven írt, de gondolkodásmódja és látásmódja jellemzően magyar.

 

Kristof Agota

Fotó: nol.hu

 

Básthy Béla az avatóünnepségen úgy fogalmazott: tizenegy év és az örökkévalóság jutott Kőszegnek Kristóf Ágota életéből és műveiből. "Tizenegy év, hiszen ennyit élt gyermekként Kőszegen, miután családjával Csikvándról Kőszegre költözött. Emellett az örökkévalóság is a városhoz köti, hiszen 2011-ben - végakaratának megfelelően - hamvait a kőszegi temetőben helyezték örök nyugalomra, a város pedig posztumusz díszpolgári címmel is kifejezte nagyrabecsülését iránta" - emlékeztetett a polgármester.


Kristóf Ágota első verseit 14 évesen írta, de sokáig csak az asztalfióknak dolgozott. Férjével és kislányával 1956-ban emigráltak Svájcba, ahol megtanult franciául, és ezen a nyelven írt hangjátékokat, színdarabokat és elbeszéléseket. Első és egyben leghíresebb regénye 1986-ban jelent meg Le Grand Cahier, vagyis A nagy füzet címmel. A kisregényből Szász János készített filmet; az alkotás a 48. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2013 júliusában Kristály Glóbuszt kapott.

 

Kristóf Ágota munkásságát 2011-ben, kevéssel 76 éves korában bekövetkezett halála előtt ismerték el Kossuth-díjjal. Szombathelyen csütörtökön emlékkonferenciát rendeztek tiszteletére, a nap zárásaként pedig este a Savaria Filmszínházban ismét levetítik a regényéből készült filmet, A nagy füzetet.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása