Titus Andronicus - Kéri Kitty újra rendez Veszprémben

A produkció a következő évadban bérletes előadásként látható a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A rendező Kéri Kitty, a címszereplő Szalma Tamás.

2014-ben ünnepeljük William Shakespeare születésének 450. évfordulóját. Ennek tiszteletére tűzi műsorára a veszprémi színház az angol drámaíró első tragédiáját, a Titus Andronicust.

 

titus5

 

Kéri Kitty a darab kapcsán elmondta: Shakespeare darabja a sorozatos bosszúról szól, így a legvéresebb valamennyi közül. A Titus Andronicus nem csak egy krízist akar feltárni, hanem annak összes előzményét és következményét. Hová vezet az út, ami bosszúval, gyűlölettel, önzéssel és agresszióval van kikövezve? - erre keresi a választ. Egy olyan világban játszódik, amelyben nincsenek törvények, ahol a gyilkosság, áldozat, csonkítás, nemi erőszak, manipuláció, hataloméhség, hazugság, csalás, rasszizmus, diszkrimináció, kannibalizmus mindennapos, és ahol mindenki, mindenáron beteljesíti bosszúját, még akkor is, ha ennek a családja és önmaga is áldozatul esik. 

 

"Shakespeare nem véletlenül helyezte az ókori Rómába történetét, a Krisztus előtti időkbe, ahol nincs megbocsátás, megbánás, és igazi bűnhődés és vezeklés sem. Kizárólag a bosszú természetrajza körvonalazódik. Ugyanakkor a Titus Andronicus a jobb idők reményével ér véget" - fogalmazott Kéri Kitty, aki szeretné a nézőre bízni a döntést abban a kérdésben, hogy érdemes-e újrakezdeni.

 

titus1

 

A Titus Andronicus 22 szereplőját, valamint róma népét tíz színész és egy gyermekszereplő fogja játszani. 


"Szándékosan modern és egyben kortalan a jelmez, hiszen ez a tragédia örökérvényű és sajnos nagyon is aktuális. Különösen megrázó, ahogyan mi emberek tönkre tesszük magunkat és ahogy önös érdekeink miatt kockáztatjuk gyermekeink jövőjét. A tolerancia teljes hiánya, a sérelmek megtorlása, a szemet szemért elve rémisztő hétköznapisággal jelentkezik az életünkben. Shakespeare Titus Andronicusa erőteljesen szól a ma emberéhez. Tandori Dezső fordításában a gyönyörű, költői képeken túl, lényegre törő, erős dialógusokkal nyersebben, modernebbül szól minden korosztályhoz. A Titus Andronicus veszprémi előadása remélhetőleg arra figyelmeztet majd, hova vezethet, ha nincs megbocsátás, csak bosszú, ha az emberiség felfalja önmagát" - hangsúlyozta a rendező.


Az előadásban Szalma Tamás, Király Attila, Palásthy Bea, Jaskó Bálint, Tóth Loon, Terescsik Eszter, Keresztes Gábor, Máté P. Gábor, Szűcs László és Módri Györgyi lép színpadra. A mozgás Frank Róbert, a látvány, dramaturgia és rendezés Kéri Kitty munkája.

 

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

 

 

süti beállítások módosítása