"Na, Enci, ezt nem rázod ki a kisujjadból!" - Börcsök Enikő a Téli utazásról

Január 4-én mutatta be a Vígszínház Elfriede Jelinek Téli utazás című színművét. A próbafolyamatról, a szereptanulás nehézségeiről és az egyetemi hallgatókkal közös munkáról is mesélt Börcsök Enikő a Kulturprojekt.hu-nak. Lapszemle.

 

A Kulturprojekt.hu cikkéből:


"Nyilván azért is lettem színész, mert a szerepeim által sok mindent kiadhatok magamból, amit a privát életemben nem adnék ki. A színpadon kijátszhatom magamból, ami a lelkemet nyomja. Kevés az olyan szerep, amire azt mondom, hogy abba tényleg mindent belerakhatok, de ilyen most fent a Házi Színpadon a Téli utazás is. Mondjuk, ilyen nehéz dolgom még nem volt" - árulte el Börcsök Enikő a Vígszínházban, Zsótér Sándor rendezésében bemutatott Jelinek-műről.

"Azokon a napokon, amikor este a Téli utazás megy, már reggel összeszorul a gyomrom. Pedig minden alkalommal korábban bemegyek a színházba és az előadás előtt végigmondom a szöveget elejétől a végéig, és még így is pánik van rajtam. Olyan furcsa érzés, hogy 20  év után egyszer csak elért egy ilyen feladat, amire azt mondtam: Na, Enci, ezt nem rázod ki a kisujjadból!” - fogalmazott a Vígszínház művésze.


Borcsok Eniko - Teli utazasBörcsök Enikő a Téli utazásban (fotó: Kallos Bea, MTI)


Az előadásban Börcsök Enikő és Venczel Vera mellett 3 egyetemi hallgató működik közre. "Fehér Balázs Benővel már játszottam Gulyás Marci darabjában, a Korrupcióban, Szabó Erikával pedig a Sógornőkben szerepelek, úgyhogy őket ismertem. Bach Katával most először dolgoztunk együtt. Nagy örömömre az utóbbi 2-3 évben csak olyan fiatalokkal találkoztam, akik kíváncsiak, mindent meg akarnak tanulni, magukba akarnak szívni. Ők hárman is hihetetlen alázattal, nagy figyelemmel és fegyelemmel, bámulatos odaadással dolgoztak. Nagyon boldogok voltak, hogy lehetőséget kaptak Zsótér Sándortól, és megtettek mindent tőlük telhetőt, hogy megszolgálják a bizalmat" - számolt be Börcsök Enikő.

A színésznő annak kapcsán, hogy idén éppen 20 éve a Vígszínház tagja, elmondta: szerencséje volt, mert sokfelé dolgozhatott közben: a korábbi igazgató, Marton László és a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő is lehetővé tették, hogy „külsős” munkákat vállalhasson, ami mindig színesíti egy kicsit a színész életét. Ha fel is merült benne egyszer-kétszer az elmúlt húsz évben, hogy talán váltania kellene, igazából sose vette komolyan fontolóra ezt a kérdést. "Jó tartozni valahová!" - hangsúlyozta Börcsök Enikő.

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása