A W.H.-val és Ónodi Eszterrel ünnepli a költészet napját a Müpa

Április 11-én, a költészet napján a Müpában lesz hallható a W.H. formáció, akik Shakespeare szonettjeit és dalait helyezik mai zenei környezetbe. A zenekarral ezúttal Ónodi Eszter is fellép.

A W. H. formáció Márkos Albert csellista-zeneszerző kezdeményezésére alakult azzal a céllal, hogy aktuális zenei környezetbe helyezze WilliamShakespeare szonettjeit és dalait. A megnevezés egy monogramot takar, nyomtatásban megjelent szonettjeit Shakespeare Mr. W. H.-nak ajánlotta. A titokzatos személy kiléte - akárcsak a szonettek tartalma - mindmáig viták tárgyát képezi, de az biztos, hogy ebben a formációban a versek ennek megfelelően titokzatos és izgalmas zenei köntöst kaptak.

 

wh shakespeare


A szonettek témája: szerelem, szerelmi háromszög, szókimondó szexualitás és mindaz, ami ezzel jár; a szonettek anyaga a paradoxon, így tehát stílusuk is paradox. A reneszánsz emberének igen jó füle volt a szójátékokra, a szavak egymásra való visszhangoztatására, sőt olvasva is könnyedén észrevette az anagrammákat és a grafikus átfedéseket. A W. H. pedig megzenésíti és kivetíti a szonetteket, hogy a mai kor emberének fülét és szemét kápráztassa el. A két- és sokértelműség Shakespeare-nél a költőiség eleven eszköze, a pajzánság pedig nem tiltott, hanem egyenesen kívánatos, mint legfőbb teremtőerő - akárcsak a magyar reneszánsz virágénekekben vagy Balassi, Rimay és Gyöngyösi (és később még Csokonai) verseiben. A megzenésítés megeleveníti a szöveg asszociációs struktúráját és a versek nyelvi és retorikai működését. Szonettek és dalok angolul és magyarul, akusztikus és elektronikus hangszerkísérettel - a költészet napján.

 

 

 

Literárium extra - Költészet napja

W. H. - Shakespeare-szonettek és dalok
 
Sena Dagadu - ének, Márkos Albert - cselló, Gryllus Samu - basszusgitár, G. Szabó Hunor - dob 
Közreműködik: Kardos Vera - hegedű, Zságer-Varga Ákos - billentyű, Fenyvesi Márton - gitár, Ajtai Péter - nagybőgő, Varga Vince - vetítés 
Vendég: Ónodi Eszter - ének 
Rendező: Keszég László 
 
A koncert időpontja: 2014. április 11. 20:00 - 22:00, Fesztivál Színház
 
Jegyárak: 2200, 2900, 3200 Ft
 

süti beállítások módosítása