L. Simon: "Mi is komolyan vesszük a művészet szabadságát"

Polgári kultúrpolitika - Eredmények és dilemmák címmel jelent meg L. Simon László legújabb kötete, melyben az elmúlt négy évben szakállamtitkárként, NKA-vezetőként vagy éppen kulturális nagyberuházásokért felelős kormánybiztosként kifejtett tevékenységét összegzi. Ennek kapcsán kérdezte a Demokrata.

 

A Demokrata cikkéből:


"A korábbi írásaim elsődleges célja az állapotfelmérés volt, vagyis az előző kormány koncepciótlan, sodródó kultúrpolitikájának kritikai igényű elemzése. Aktív kultúrpolitikusként azonban ugyanerre a feladatra már nem vállalkozhatok, hiszen képtelenség távolságtartással elemezni azt az időszakot, amelynek eredményeiért és hibáiért magam is felelős vagyok" - fogalmazott az interjúban L. Simon László.

 

Elárulta, azért volt érdekes a könyv szerkesztése, mert rákényszerült arra, hogy saját maga számára is összegezze, mit csinált az elmúlt években. "Nyilván van egy sor olyan kérdés, amiről nem beszélek benne, mert megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy csak azzal foglalkozzak, ami nekem is fontos volt ebben az időszakban. Ezt az is jelzi, hogy nem olyan könyvről van szó, amit leültem és egyvégtében megírtam, hanem összegyűjtöttem azokat a legfontosabb írásaimat az elmúlt négy évből, amiket már eleve a későbbi kötetbe rendezés szándékával írtam" - részletezte a politikus.


"Először is minden attól függ, hogy milyen arányban nyerünk, illetve hogy hol lesz a kultúra helye a kormányzatban, marad-e a jelenlegi struktúra. Nem mindegy az sem, hogy én mit fogok a jövőben csinálni; az ember nyilván csak a maga gondolatai nyomán képes előrehaladni. És nagyon nem mindegy, mi lesz a baloldallal: kialakul-e egy valóságos ellenzék, amely képes szellemi és kulturális értelemben olyan mintákat, adott esetben alternatívát felmutatni, ami minket is ösztönöz, vagy továbbra is kizárólag egymást marják majd" - hangsúlyozta L. Simon.

 

123120 l simon laszlo Magyar HirlapFotó: Magyar Hírlap

 

L. Simon László is részt vett a Katona József Színházban megrendezett kultúrpolitikai vitaesten, ahol egy LMP-s és egy Együtt-PM-es politikustársával beszélgetett. "Két perc után már az MMA-nál tartottunk: politikai ellenfeleink ezt az egy bunkót képesek elővenni, és monomán módon hadonászni vele. Nagyjából abban lehet összefoglalni az ő kultúrpolitikájuk lényegét, hogy amennyiben hatalomra kerülnek, megszüntetik az MMA-t, miközben rajtunk kérik számon, hogy nincs kultúrprogramunk. Miért, a permanens negligálás talán az? Mi is komolyan vesszük a művészet szabadságát - ennek hiányát skandálták a tüntetők a Pesti Vigadó megnyitásakor -, de ez nem mond ellent annak, hogy létezhet alaptörvényben rögzített művészeti akadémia" - mutatott rá L. Simon  László.

 

Úgy fogalmazott: szánalmas a vád, miazerint a Fidesz kulturális intézményeket "einstandol" és elitcserét hajt végre. "Egy elitünk van, amelyben sokféle értékrend fér meg egymás mellett. A budapesti színházigazgatók névsorára tekintve látható, nemhogy elitcseréről, a legtöbb esetben még személycseréről sem beszélhetünk. Az idei Kossuth-díjasok névsora is azt jelzi, a kormány látja és értékeli a Fidesz munkáját politikai értelemben nem támogató művészek sorában is a nagy teljesítményeket" - emelte ki a politikus.

 

"Várom azokat a publicisztikákat is a Népszabadságban és a Népszavában, amelyek a Burgtheaterben nyilvánvaló vált döbbenetes pénzügyi csalásai miatt felháborodnak. Ahogyan azt is, hogy a magyar színházvezetők szintén levelet írnak az osztrák miniszternek, és megkérdezik tőle, hogy is állunk most akkor a Burgtheater költségvetési sikkasztásaival? Persze ez az utóbbi ugyanolyan vicces lenne, mint Hartmannék korábban Balog miniszter úrnak írt levele: mindenki sepregessen a saját háza előtt, és ne keverje össze a szakmai, finanszírozási és politikai kérdéseket. Egyébként a mostani vitákban is egyesek diszkréten hallgatnak arról a sok pénzről, ami a társaságiadó- kedvezmény révén a magyar színházi rendszerbe áramlik be - tavaly több mint tizenegymilliárd forint volt -, amiből a függetlenek is kaptak jócskán. Tehát ugyanúgy közpénzekhez jutnak hozzá, csak nem direkt költségvetési támogatás formájában. Ilyen óriási csúsztatások vannak mindenütt, amit senki sem tesz helyre. És amikor valami konkrétumot mondok, mindenki csak csóválja a fejét" - mondta L. Simon László.

 

A teljes interjú a Demokratában olvasható.

 

süti beállítások módosítása