Mézeskalácsház - A Jancsi és Juliskát dolgozza fel a Kerekasztal

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ április 16-án 10 órától, a Holokauszt Emlékév és Emléknaphoz kapcsolódóan mutatja be Mézeskalácsház című színházi nevelési előadását a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Az előadás után Vekerdy Tamás vezet kerekasztal-beszélgetést Hogyan beszéljünk a legkisebbekkel sötét témákról? címmel.

 

A Holokauszt Emlékév és Emléknap alkalmából 2014. április 15. és 16. között a II. Kerületi Önkormányzat és a Marczibányi Téri Művelődési Központ kiállítással és kulturális-művészeti programsorozattal emlékezik meg a holokauszt áldozatairól. Az Országgyűlés 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen. 1944-ben a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén. 

 


Ajánló a Mézeskalácsház c. előadás elé:

Az 1-2. osztályosoknak szóló színházi nevelési előadás a Grimm testvérek klasszikusát, a Jancsi és Juliska történetet újszerű formában dolgozza fel. Minden gyerek legalapvetőbb félelmeit fogalmazzák meg az ismert mesében a Grimm testvérek, és így lehetővé teszik, hogy biztonságos keretben foglalkozhassanak nehéz kérdésekkel a legfiatalabbak. A Kerekasztal színházi nevelési programjában szeretné az előadás nézőinek lehetővé tenni, hogy közösen megértsük, mi történhet, ha egyszer „bekopogtat az ablakon a nyomorúság”. A gyerekek egy klasszikus mese átélésén keresztül, cselekvő módon vesznek részt a gonosz legyőzésében, és értelmezik a társadalmi felelősségvállalás kérdéseit. A mese metafora-rendszere történelmi kontextusban is értelmezhető, de a kisiskolások számára nincs szükség a direkt tolmácsolásra.

 

Az előadást 12:10-től a Hogyan beszéljünk a legkisebbekkel sötét témákról? című kerekasztal-beszélgetés követi, Vekerdy Tamás pszichológus vezetésével.

 

mezes

 

Mézeskalácsház
 
színházi nevelési előadás általános iskolás 1-2. osztályosok számára 
 
Alkotók:

Író - Hajós Zsuzsa
Szereplők - Bagaméry Orsolya, Lipták Ildikó, Nyári Arnold
Közreműködik - Tárnoki Márk
Díszlettervező - Mindák Gergely
Dramaturg - Sebők Bori
Konzulens - Cecily O'Neill
Báb-korrepetíció - Schneider Jankó

Rendező - Bethlenfalvy Ádám

Bemutató: 2014. április 16, szerda 10.00
 
 
 

süti beállítások módosítása