"A vívódáson semmi nem segít" - Bezerédi Zoltán válaszolt

Gyerekkori színházi élményéről, a "bentlakásos" kaposvári színházról, és legújabb győri rendezéséről is mesélt Bezerédi Zoltán a Nők Lapjának.

 

A Nők Lapja cikkéből:

 

"Én erre a pályára kívülről érkeztem. Nagyon szegény családból jöttem, a szüleimnek semmi közük nem volt a színpadhoz. Katonák voltak, de ahhoz sem volt sok közük. Két szegény parasztember Pesten találkozott, és valahogy összekötötték az életüket. Ők nem szerették a színházat. Egyszer kaptak egy szakszervezeti beutalót, és elmentünk megnézni A vágy villamosát. Én még nagyon pici voltam, nem tudtak hová tenni, így egy darabig vártam a villamost, és amikor nem jött, végigaludtam az egyik leghíresebb Madách-előadást" - mesélte Bezerédi Zoltán.

 

A színész az interjúban elmondta, a kaposvári színház, ahol 23 évig "élt", szinte "bentlakásos" volt. "Az összes színészgyereknek a világ legtermészetesebb dolga volt, hogy ott reggelizett, ebédelt, vacsorázott. Közben, ha kedve támadt, felment, és megnézett egy előadást. Sok gyerek mondhatta el magáról, hogy akár harmincszor is látott egy darabot. Természetesen ezek után mindkét nagyobbik gyerekem megpróbálkozott a színjátszással. A nagylányom ma ehhez képest Berlinben lakik, az idegenforgalomban dolgozik, és egy nagyon helyes, Puerto Ricó-i basszusgitárossal él együtt. A nagyfiam pedig gazdaságkutató matematikus Dániában, és noszogatnom kell, hogy színházba járjon" - árulta el Bezerédi Zoltán.

 

Bezeredi-Zoltan

Fotó. Garamvári Gábor

 

"Azon a fajta vívódáson, hogy ki vagyok én és hol tartok és mit akarok, semmi nem segít! Mindig újra és újra kell kezdeni, és újra és újra tehetségtelennek tartja magát az ember. Talán valamennyit rövidül az az időszak, amíg egy biztonságos mondatot megtalálok. Ennyit merek bátran állítani. És nagyon sokszor vannak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy a helyemen vagyok-e. Amikor valaki nincs jó lelkiállapotban, ezek a kérdések töltik ki a gondolatait. Hogy nem lett volna jobb valami másnak lenni? Persze az valahol igazol, hogy ennyi szerepet eljátszottam. Nem kaptam volna ilyen sok lehetőséget, ha nincs hozzá valami képességem. Valószínűleg egy képességes ember vagyok, de alapvetően mindig ott a kérdés, hogy konkrétan mi ez a képesség" - mondta a színész-rendező.

 

Arra a kérdésre, miért az Úri múri című Móricz-művet rendezi a Győri Nemzeti Színházban, Bezerédi Zoltán így felelt: "Egy férfi soviniszta országban érdekes látni magunk körül a rengeteg férfi soviniszta hazugságot. A nők számtalan dolgot jobban tudnak, mint mi. Egy hibájuk van csak, hogy minket szeretnek."

 

 

A teljes interjú a Nők Lapjában olvasható. 

 

süti beállítások módosítása