Janikovszky-est a Marczin Fullajtár Andreával és Horváth Lilivel

Április 23-án rendhagyó irodalmi felolvasóestre kerül sor a Marczibányi Téri Művelődési Központ színháztermében.

Janikovszky Éva A lemez két oldala című művéből Fullajtár Andrea és Horváth Lili tolmácsolásában hallhatnak részleteket az érdeklődők az írónő születésének évfordulóján.

 

A produkció 2013-ban nagy sikerrel debütált a Katona József Színház Sufnijában.


Ajánló az est elé:

„Gyűjteményünk zene nélküli, pusztán szövegekből álló lemezeket tartalmaz, melyeknek emelkedő vagy lejtő dallamát egyedül az élőbeszéd sodra szabja meg. Szerzőjük mindig maga az előadó, s a hallgatóságot is ő választja meg. Hol ennek adja elő, hol annak. Van úgy, hogy ugyanannak, csak éppen egyszer ezt, másszor meg azt.


Gyakran játszott, örökzöldeknek is beillő lemezek ezek, amelyek mindenkor a szerző véleményét, határozott állásfoglalását, helyeslését vagy helytelenítését, egyetértését vagy tiltakozását, elragadtatását vagy felháborodását hivatottak tolmácsolni az élet egy-egy mindennapi kérdésében.”

lemez

A lemez A oldalán hallható: Horváth Lili
A lemez B oldalán hallható: Fullajtár Andrea
A lemezt elővette és feltette: Tollár Mónika

Az estet megnyitja:
Janikovszky János, a Móra Kiadó elnök-vezérigazgatója, Janikovszky Éva fia
Rigó Béla, költő, Janikovszky Éva egykori munkatársa, krónikása és barátjaIdézetek az előadásból:

A lemez egyik oldala: "Anyuka drága, én nem tudom, hányszor mondjam még, hogy végre megértse, hogy az én szekrényemben ne tessék turkálni, ne tessék nézelődni, az én holmimat nem kell rendbe rakni, nem kell összehajtogatni, nem kell újramosni, nem kell megvarrogatni, az én holmimat tessék békén hagyni! És azzal se fárassza magát anyuka, hogy kiválogassa, mire nincs szükségem, mit lehetne a Vargáné lányának adni, és mit lehetne kidobni. És hol van az a kis zöld tégely, ami itt volt a sálak alatt? Úristen, hát hogy lett volna üres?"

A lemez másik oldala: "Lacika, hát hogy beszélsz te az anyáddal? Mi az, hogy mért turkálok a szekrényedben? Vedd tudomásul, édes fiam, hogy ha én egyszer végre rendet rakok helyetted ezen a szeméttelepen, akkor te nekem csak egyet mondhatsz: azt, hogy köszönöm szépen! Hogy dobtam volna ki azt a plakátot, amit egy hétig csináltatok, mikor azt se tudom, hol van?! Mit tudom én, hol vannak a fényképek, nem, nem voltak a nagy fémdobozban, mert abba belenéztem és abban nem volt semmi, de nehogy már rajtam keresd ezeket a limlomokat, inkább tartsál rendet, fiam!"

 

Az előadás időpontja:

április 23. szerda, 19:00

Marczibányi Téri Művelődési Központ

 

süti beállítások módosítása