Ismét bevetésre készül a soproni verskommandó

Meghívást kapott a Nemzeti Színházba a soproni színház Magyar Elektra című darabja, döntőjéhez érkezett a tavaly szeptemberben meghirdetett színházismereti vetélkedő, a költészet napján pedig újra elindul a soproni társulat tagjaiból álló verskommandó - számolt be Pataki András igazgató.

Pataki András sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: tavaly nagy sikere volt annak a kezdeményezésüknek, hogy a társulat tagjai a költészet napján a város különböző pontjain rendhagyó helyszíneken mondtak verseket. Pályaudvarokon, vonaton, autóbuszon, utcán, téren, iskolában, hivatalban, boltban ajándékoztak így költeményeket az embereknek a soproni színészek és ezt teszik idén is április 11-én, amikor is a verskommandó újból felbukkan majd a településen. Másnap este fél nyolckor a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a költészet napjához kapcsolódva érkezik Horányi László és a Pusztaszó együttes Sinka István-estje, amelynek címe: Végy karjaidra idő.


A direktor beszámolt arról, hogy Bornemisza Péter Magyar Elektra című darabja - amelyet a soproni teátrum az Evangélium Színházzal közösen állított színpadra - meghívást kapott a Nemzeti Színházba. Az előadás április 14-én látható a fővárosban. Pataki András hozzáfűzte: a produkcióval a Vajdaságban is turnéztak és a következő évadban is műsoron marad.

 

IMG 5113 copy


A színházak közötti együttműködés eredményeként a Bruschino úr című vígopera és a Csillagok szárnyán című táncfantázia - amelyek a veszprémi teátrummal készültek koprodukcióban - Székesfehérváron vendégeskednek majd. Cserébe várhatóan a Vörösmarty Színházból a Sevillai borbély érkezik Sopronba.


Pataki András örömteli hírként jelentette be, hogy a SZéPeT ( a mozaikszó a Széchenyi Gimnázium és a Petőfi Színház neveire utal) című középiskolások számára meghirdetett színházismereti vetélkedő elérkezett a döntőjéhez. A kezdeményezés a soproni Széchenyi István Gimnázium tanáraitól származik, akik részt vettek a színház által szervezett drámapedagógiai képzésben.


A teátrum igazgatója aláhúzta: a színház számára a legnagyobb öröm, eredmény és stratégiai kérdés, hogy a fiatalokat meg tudja és tudta szólítani. Nem kizárólag csak azért, hogy bérletes közönség váljék belőlük, hanem amiatt is, hogy az életük, a mindennapjaik szerves része legyen a színház, a kultúrával való találkozás. Ebben pedig kiemelkedő partnerei az intézménynek a városi és környékbeli pedagógusok.


Az ötletgazdák, Szentpáli Ágnes és Kovácsné Bella Irén a sajtóbeszélgetésen elmondták: 27 csapat indult a vetélkedőn, április 2-án az iskolájukban rendezik a döntőt, nyolc gárda méri össze tudását arról, mennyi mindent is tudnak a soproni színház előadásairól. A fináléba jutott fiataloknak többek között a bemutatókhoz kapcsolódó szerzőkkel, művekkel és a produkcióban szereplő színészekkel kapcsolatos kérdésekre kellett interneten válaszolniuk. Akadtak különleges, játékos feladatok is számukra, például közmondásokkal kellett összefoglalniuk egy darabot, vagy rajzolhattak és blogot írhattak az előadásokról. A programot szervező két tanárnő, az őket segítő Kurányi Éva kolléganőjükkel együtt elhatározták, hogy jövőre kibővítik a versenyt és a középiskolások mellett minden korosztály számára lehetővé teszik az indulást.

 

Forrás: Soproni Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása