Fiatal táncosokat ismertek el - Ők a 2014. évi Fülöp Viktor díjazottak

Kihirdették a 2014. évi Fülöp Viktor díjazottak névsorát. Az ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) pályázatot hirdetett fiatal előadó-, alkotóművészek, valamint tánctudományokkal - elméleti, szakírói, pedagógiai tevékenységgel foglalkozók részére.

 

A pályázat szakmai lebonyolítója a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft. volt. Az ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez.

 

Az ösztöndíjat egy éves programmal lehetett megpályázni. Pályázhattak a táncművészet bármely ágában (balett, néptánc, alternatív tánc- és mozgásszínház) tevékenykedő előadó-, alkotóművészek, tánctudománnyal és táncpedagógiával foglalkozók, akik eddigi tevékenységükkel igazolták kiemelkedő képességeiket választott táncművészeti irányzatukban.

 

fulop

Fülöp Viktor

 

Fülöp Viktorról:

 

Fülöp Viktor 1929. február 9-én született Budapesten. Eredetileg pilótának készült, a II. világháború azonban közbeszólt, így megmaradt a kezdetben átmeneti elfoglaltságnak tekintett táncnál. Budapesten Nádasi Ferenc és Harangozó Gyula tanítványa volt, majd Moszkvában tanult, ahol a későbbiekben is többször képezte magát. 1943-ban a Magyar Operaház balett társulatának tagja, 1949-ben az együttes magántáncosa, 1956-tólaz Operaház próbavezető balettmestere lett, a repertoár jelentős részét ő tanította be.

 

 

A a vezetéssel kialakult szakmai ellentétei miatt éveken át mellőzték, majd "művészi munkára alkalmatlannak" minősítve 1980-ban el is bocsátották. Beperelte az Operaházat, s miután perét megnyerte, munkaviszonyát visszaállították, de már nem igazán foglalkoztatták. Akkor kezdett el hímezni, kalotaszegi terítőket készített, majd csillárokat és antik bútorokat restaurált.

 

1981-től 1984-ig a világhírű Győri Balettnél, Markó Iván darabjaiban vendégszerepelt, legnagyobb sikerét a klasszikus japán zenére koreografált Szamurájban aratta.

 

Ezután visszatért az Operaházba, ahol több korábbi szerepét táncolta el ismét új felfogásban, mellette az Almássy-téri kultúrházban amatőröket tanított.

Művészetéért 1960-ban Liszt Ferenc-díjat, 1962-ben Kossuth-díjat kapott. 1968-ban lett érdemes, 1971-ben pedig kiváló művész. 1995-ben a Táncművészeti Kamara életműdíjjal tüntette ki, 2001-ben posztumusz Magyar Örökség-díjas lett. Emlékére 1998-ban nevével ösztöndíjat alapítottak, amelyet minden évben április 29-én, a Tánc Világnapján adják át.

 

tancolni

 

 

A nyertesek listája:

 

Előadóművész/Balett
Csizmadia Tamás
Gyurmánczi Diána
Tabbouch Ali Viktor megosztott

 

Előadóművész/Kortárs
Hortobágyi Brigitta
James, Valencia Oneeka megosztott
Simkó Beatrix
Újvári Milán

 

Előadóművész/Néptánc
Bíró Márton megosztott
Tókos Attila megosztott

 

Alkotóművész/Koreográfus
Pirók Zsófia Dorottya

 

Tánctudományok/Pedagógia
Grecsó Zoltán

 

Tánctudományok/Szakíró
Korzenszky Tamás megosztott
Petrova Ivelin Miroljuba megosztott

 

A kuratórium tagjai:
• Barta Dóra (a Badora Társulat vezetője);
• Duda Éva (a Duda Éva Társulat vezetője);
• Juhász Zsolt (a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője);
• Pataki András (a Szegedi Kortárs Balett igazgatója);
• Szakály György (a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora)

 

süti beállítások módosítása