Leégett a marosvásárhelyi színház egyik díszletraktára

Ismeretlen tettes ellen indított eljárást a rendőrség azután, hogy az április 1-jén 15 és 16 óra között keletkezett tűz jelentős anyagi kárt okozott a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Mező utcai ingatlanjában, amelyben az intézmény díszleteinek egy részét tárolta.

 

Az illetékes hatóságok hatékonyan közbeléptek, de már nem tudták megfékezni a szomszédos telekről átterjedt tüzet. Az erős szél következtében a Nemzeti Színház díszletraktára mellett a környék több ingatlanja is kigyulladt.

 

leegett

 

Gáspárik Attila vezérigazgató a helyszíni szemle után elmondta: a színház zömében a műsorán már nem szereplő előadásainak díszletét tárolta az alapokig égett Mező utcai ingatlanban, de az intézmény – helyszűkében – ott tárolta néhány még játszott produkció díszletelemeit is.

 

leegett2

 

„Előzetes becsléseink szerint a keletkezett anyagi kár hozzávetőleges összege 100.000 lej (kb. 6,5 millió forint - a Szerk.) fölötti, hiszen itt tároltunk minden olyan díszletelemet, amelyet leírásra, illetve újrahasznosításra szántunk. Az esetről tájékoztattam a színház fenntartóját, a román Kulturális Minisztériumot is. Az elmúlt időszakban a fenntartónak több hivatalos dokumentumban is beszámoltunk arról, hogy a színháznak nincsenek megfelelő anyagi feltételei a díszletek tárolására, a Mező utcai ingatlanunk állapota nem teszi lehetővé ezek szakszerű és biztonságos elhelyezését" – jelentette ki Gáspárik Attila.

 

leegett3

 

 

A marosvásárhelyi színház vezérigazgatója azt is hozzátette: a minisztériumnak részletes jelentés készül a tűz okozta károkról. Ebben a beadványban a színház azt is igényli, hogy a fenntartó anyagi segítséggel járuljon hozzá a még műsoron lévő előadások díszletelemeinek helyreállításához.

 

„Az eset kapcsán talán sikerül felhívnunk a figyelmet a színházak országos szintű megoldatlan gondjára. A biztosítótársaságok a díszletet műalkotásnak tekintik. Ezért ajánlatukban az ilyen jellegű beruházások biztosítása legalább annyiba kerül, mint magának a díszletnek az előállítása. Ezt pedig nem áll módunkban kifizetni a jelenlegi költségvetési keretből" – mondta a vezérigazgató.

 

 

 

süti beállítások módosítása