Madách "ajándékba" - Egri előadáson látnak vendégül diákokat Győrben

Színházi előadással fordítja a fiatalok figyelmét Madách Imre életműve felé a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, amelynek gyűjteményében számos, Az ember tragédiája alkotójához kötődő tárgy található.

Grászli Bernadett, az intézmény igazgatója elmondta: a szerző halálának másfélszázados jubileumára meghirdetett idei Madách-emlékév egyik eseményeként - a győri önkormányzat anyagi támogatásával - négyszáz középiskolást látnak vendégül április 3-án, csütörtökön délután a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban, ahol az egri Gárdonyi Géza Színház mutatja be Egressy Zoltán Vesztett éden című színművét.

 

eden


Mint elmondta, a kiválasztott alkotás a házasságán keresztül mutatja be az alkotó életét, kapcsolatát feleségével, Fráter Erzsébettel, akivel boldogsága nem lehet felhőtlen, mivel az asszonyban több a szenvedély, a romantika utáni vágy, és nem tud belenyugodni abba, hogy Sztregován töltse el az életét. Az ő karakterét ellenpontozza Madách anyja, Majthényi Anna, aki viszont következetes gazdasszony, háziasszony és anya egy személyben.


Az igazgató emlékeztetett arra: Szabó József (1902-1986) evangélikus püspök Madách Imrével és Az ember tragédiájával kapcsolatos gyűjteményét 1973-ban ajándékozta a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum elődjének, a Xántus János Múzeumnak.


A gyűjtemény olyan ritkaságokat tartalmaz, mint például Az ember tragédiájának első kiadása, melynek első oldalán a szerző eredeti kézírása látható, vagy a Lantvirágok című kötet ugyancsak első, ma már igazi ritkaságnak számító kiadása. A gyűjteményben ezen kívül megtalálható Az ember tragédiájának 93 idegen nyelvű kiadása, színházi előadásainak plakátjai, műsorfüzetei, rendezői példányai.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása