Shakespeare korának hatása - Öltözéktervezési pályázatot hirdet a Szabad Tér Színház

A Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház "Shakespeare korának hatása a mai divatra" címmel öltözéktervezési nyílt pályázatot hirdet akkreditált művészeti képzést folytató oktatási intézmények hallgatói számára.

 

A terveket digitális formában várják április 30-ig, a zsűri - Bán Teodóra, Erkel László KENTAUR és Náray Tamás - által kiválasztott munkákból kiállítást szerveznek a Margitszigeti Víztorony Visual Art galériájában.

 

Az eredményhirdetés időpontja: május 15, a kiállítás tervezett megnyitója: június 20.

 

 

londonwomen

Középosztálybeli londoni nők öltözéke, 1570 körül

 

A pályázatról bővebben:

 

SHAKESPEARE KORÁNAK HATÁSA A MAI DIVATRA

Öltözéktervezési pályázat Shakespeare születésének 450. évfordulójára

 

A pályázat kiírója: Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

 

I. Tárgya és célja

 

2014 nyarán a Szabad Tér Színház Shakespeare születése 450. évfordulójának megünneplésére készül a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A Szabad Tér Színház meghívására Magyarországon, a Margitszigeten mutatja be a londoni Globe Színház azt az angol nyelvű Hamlet előadást, mellyel az író születésének jeles évfordulója alkalmából körbeutazzák a világot. 2014. június 20-21-22-én ennek kapcsán Shakespeare Fesztivált szerveznek a Margitszigeten: olyan előadásokat, koncerteket, kiállításokat láthat majd a közönség, amelyek újragondolva mutatják be Shakespeare világát. A fesztivál a legkülönfélébb művészeti ágakon keresztül idézi majd meg a szerzőt - lesz többek között dráma, jazz, slam poetry, báb, textil, grafika, vetítés, installáció is.

 

II. Háttér

 

A Szabad Tér Színház a főváros legnagyobb befogadóképességű és sok évtizedes hagyománnyal rendelkező nyári játszóhelyén, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon rendezi meg a Budapesti Nyári Fesztivált. A kőszínházak zárása után 3 nyári hónap (június, július, augusztus) során megrendezésre kerülő rendezvénysorozat célja, hogy a budapesti és a Budapestre látogató hazai és külföldi, kultúrára fogékony közönség számára több műfajban minőségi szórakozási lehetőséget nyújtson.

A Shakespeare Fesztivál programjai a Margitszigeti Nagyszínpad környezetében: a Víztorony kilátó Visual Art galériájában, a Víztorony udvarán és a Margit-romoknál kerülnek megrendezésre.

 

III. A pályázat témája és elemei

 

NYÍLT PÁLYÁZAT – AKKREDITÁLT MŰVÉSZETI KÉPZÉST FOLYTATÓ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK HALLGATÓI SZÁMÁRA

 

Résztvevők köre:


A pályázat nyilvános, amelyen egyénileg vagy alkotói csoportként lehet részt venni. A pályázás feltétele az akkreditált művészeti képzést folytató oktatási intézményi aktív hallgatói jogviszony.

 

Feladat:


Öltözéktervek készítése Shakespeare korának hatása a mai divatra címmel.

 

Téma:


Az I. Erzsébet korabeli angol reneszánsz női és férfi viseletek – ruházat, kiegészítők, fejfedők, lábbeli, fehérnemű – lehetséges inspirációs forrásként való megjelenése a mai divatban.

 

A pályázat irányelvei: a korszak stílusjegyeinek hatása, egyes elemeinek megtartása, újraértelmezése, továbbgondolása, parafrázisa, reflexiója – tartalmi, formai és anyagbeli megkötések nélkül.

 

Lehetséges kategóriák: alkalmi és hétköznapi hordható ruházat / casual wear / haute couture / pret-a-porter / jelmez / kreatív design / divatszobrászat.

 

erzsebet

George Gower: I. Erzsébet, "Armada portré", 1588 körül

 

 

IV. Díjazás

 

A beadott tervek – e pályázati kiírás keretein belül – nem kerülnek megvalósításra.

 

A kiválasztott és díjazott pályaművek a Margitszigeti Víztorony Visual Art galériájában kerülnek kiállításra vetített formában.

 

A beérkezett tervekből a zsűri kiválasztja a kiállításon bemutatásra kerülő pályamunkákat. Ezek közül 3 terv készítőjét pénzjutalomban részesítik: 1. díj 50.000 Ft. 2. díj 30.000 Ft, 3. díj 20.000 Ft

 

A beérkező munkák mennyiségének és minőségének függvényében a kiállításhoz tervezett katalógusba is bekerülnek.

 

A zsűri tagjai:

 

Bán Teodóra – a Szabad Tér Színház igazgatója és művészeti vezetője
Erkel László KENTAUR – díszlet- és jelmeztervező
Náray Tamás – divattervező

 

V. Pályázati dokumentáció

 

A pályázati anyagok kizárólag digitalizált formában lehet beküldeni, az alábbiak szerint:

 

- öltözékterv rajzok, digitalizált formában
- fekvő formátumban
- 4:3-as vagy 19:9-es képarányban
- minimum 1024 x 768 pxl felbontásban

 

VI. Pályázati határidő és értékelés

 

A pályázat kiírásának időpontja: 2014. március 28.


Leadási határidő: 2014. április 30.

 

Leadási paraméterek a pályázó nevének és adatainak (elérhetőség, e-mail és telefon, intézmény neve, szak, évfolyam) feltüntetésével:

- elektronikus úton a sajto@szabadter.hu címre
- adathordozón személyesen vagy postai úton: Szabad Tér Színház, 1122 Budapest, Városmajor 6835/17 hrsz.

Érdeklődni: Miklós Melánia, sajto@szabadter.hu

Eredményhirdetés: 2014.05.15.

 

 

süti beállítások módosítása