Fizikai színházzal, új színész- és rendezővizsgával vár áprilisban az SzFE

A Színház- és Filmművészeti Egyetem áprilisban az Ódry színpad mellett a Trafóban és a Jurányi Közösségi Házban is tart színházi bemutatókat.

Az egyetem ajánlója:

 

Az április a tavaszi programvirágzásé a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetében. A terep ebben a hónapban a végzős fizikai színházas hallgatóké, a harmadéves színészhallgatóké és Székely Kriszta negyedéves színházrendezőé lesz.


Április 4-én Arany János Toldija egyedi megközelítésben kerül a Jurányi Produkciós és Közösségi Inkubátorház színpadára. Az előadást Horváth Csaba rendezte. A teljes Arany-mű elhangzik, miközben a mozgás, a zene, a tánc és a szöveg szervesen összekapcsolódik: klasszikus, veretes mű szólal meg a kortárs színház nyelvén. A darab immár másfél éve népszerű előadása az egyetemnek.

 

toldi

Toldi - Fotó: Dóka Attila


Április 5-én lesz a bemutatója a harmadéves színművész osztály NIBELUNGbeszéd című előadásának, Rába Roland rendezésében, Térey János A Nibelung-lakópark című tetralógiája alapján. Wormsban járunk, a kétezres évek elején. Az ősgermán mítosz hősei, a Wälsungok, Gibichungok és Nibelungok mesélik el az egy gyűrű történetét. Izgalmas játék a szöveggel, kortárs megközelítésben.


Április 16-án Székely Kriszta rendezővizsgáját mutatja be az Ódry színpad. Don Juannak tízezer szíve van, és mind a tízezer egyetlen nőé. Mindig másé. Minden tettnek következménye van: kívül vagy belül, előbb vagy utóbb, valami mozdulni kezd, és bekopog az ajtón. A főbb szerepekben Makranczi Zalán, Gazsó György és Radnay Csilla láthatók.


Április 19-én szintén az Ódryn hosszú idő után újra látható lesz Hegymegi Máté rendezése, a Küszöb. A darab Vaszilij Szigarjev Gyurma című darabjának átirata, amiben prózai- és mozgásszínház találkozik, kórussal, minimálesztétikával és dzsengával.

 

kuszob1

A küszöb


Április 24-én Zárlat címmel a végzős fizikai színházi osztály bemutatója lesz a Trafóban. A „fizikaisok", azaz a fizikai színházi koreográfus-rendező szak végzősei az elsők ebben a képzési rendben. A szak tipikus összművészeti szak, amelynek négy pillére a színészet, a tánc, a rendezés és a koreografálás. A „fizikai színház" a prózai színház és a mozgásszínház találkozásánál jön létre, s aktualitását mutatja, hogy a hivatalos képzés részévé válhatott. A bemutató ebben a tekintetben igazi csemege lesz.

 

 

süti beállítások módosítása