"Elsősorban az igazságot tartom szem előtt" - Jordán Adél két szerepéről

A végítélet napja című előadásban pletykás falusi asszonyt, a Fényevőkben reménytelenül szerelmes nőt alakít Jordán Adél. A színésznőt e két szerep megformálásáról kérdezte Csikós Kornélia.

 

A Fényevőkről:

 

A Fényevők olyan emberek, akik elhiszik, hogy másoktól eltérően, nekik elégséges eledel lehet a fény. Különc embercsoportot alkotva, a szellemi táplálék fensőbbségét hirdetik - ám gyakran azoknak, akik szívesen ennének kenyeret. E darab hőseit is a művészet, a tudomány ügyei kötik le, a világ jobbításáról vitáznak, az egész emberiséget akarják boldogítani - közben kusza szerelmi viszonyaikban vergődve, éppenséggel nem sok jót tesznek a közvetlen közelükben élőkkel. Bizarr helyzetek, félreértések sora vezet a józanodásig...

 

A végítélet napja c. darabról:

 

Hudetz, a kötelességtudó állomásfőnök egyetlen elkésett mozdulatával szörnyű vonatszerencsétlenség okozója lesz. A mindig rosszindulatú pletykák nyomán ítélkező, az igazsággal szembenézni képtelen falubeliek kivetik maguk közül a lelkiismeretével küzdő Hudetzet. Történet a bűnről, a büntetésről és a bűnhődésről, a harmincas évekből, Ödön von Horváth különös nyelvezetével, finom humorával és lenyűgöző kisember-portréival.

 

adel1

 

Jordán Adél két szerepéről:

 

Hogy álltál neki Melaníja szerepének a Fényevőkben?

 

Ezt a szerepet "elengedtem magamban", mert arról volt szó, hogy nem én fogom játszani. Emiatt igen lazán tudtam próbálni. A szöveget kevés idő alatt kellett pontosan megtanulnom, azért, hogy a próbák alatt bármelyik jeleneten dolgozni tudjunk. A főpróbahéten – amikor már kész szituációkba kellett belehelyezkednem – a többiek már a próbafolyamat egy előrehaladott fázisában tartottak, lefektetették az alapokat. Furcsa volt, hogy ezért az első próbán egyszerre kívülről és belülről is láttam az adott szituációkat. Egy sokféle rezgéssel teli színészi állapotba kerültem, amit a figyelem állandó ébersége, éles koncentráció jellemez.

 

Közel áll hozzád a szerep?

 

Egyszerre találom Melaníját szerethető, ugyanakkor kicsit szánalmas embernek – nagyon naiv, és van benne egyfajta ostobaság is, ami miatt ostorozza saját magát. Nem könnyű eset. Az első pillanattól fogva nagyon megszerettem.

 

Voltál valaha olyan helyzetben, mint amilyenben Melaníja találja magát?

 

Szerettem már rajongva, de okosabb vagyok nála, és amikor azt láttam, hogy valami esélytelen, akkor nem közeledtem olyan nyíltan, mint ő.

 

Melaníját a Fényevőkben és Leimgrubernét A végítélet napjában humoros oldalról közelíted meg....

 

Szerintem, ha a nézők nem nevetnek ezen a két szereplőn, akkor valamit rosszul csinálok. Gorkij kifejezetten komikusan ábrázolta Melaníját, én erre csak ráerősítek. Ráadásul elég nehéz úgy játszani ezt a szerepet, hogy ne nevessenek rajta. Örülök annak, hogy humorosnak találják. De nem elsősorban a humort tartom szem előtt, hanem az igazságot. Leimgruberné szerepében kifejezetten egy karaktert próbálgatok – sokkal messzebbről indultam a szerep felé, mint ahol most tartok, most már inkább magam felé közelítek. Leimgruberné esetében nehezebb dolgom volt. Az alakítás akkor lesz igazán mulatságos és sokrétű, ha nem mórikálok, hanem az ő igazságát próbálom megmutatni.

 

adel2

 

Leimgruberné pletykálkodó, babonás nő – hogyan fogalmaztad meg ezt a karaktert?

 

A szövegben kellett először megéreznem egyfajta ostobaságot, unottságot, pénztelenséget – Bagossy Lászlóval sokat beszélgettem erről, de nagyon sokat segített nekem Fullajtár Andi is. A főpróbákon még tájszólásban beszéltem, tömés volt rajtam, és ahogy fokozatosan kerültek le a külső segítségek, megijedtem, hogy hol marad maga a szerep? Mikor Andival beszélgettünk, akkor fogalmazódott meg, hogy ennek a nőnek valójában a tömegben van az ereje: sokan úgy gondolkodnak, ahogyan ő. Számomra ez a felismerés adott súlyt a szerepnek: a tudat, az érzés, hogy egy komplett falu gondolkodik úgy, ahogyan én, az bátorságot ad: állíthatok bárkiről bármit és ítélkezhetek, mert én magam vagyok a többség!

 

Az interjút készítette: Csikós Kornélia

 

U.sz.: Színház.hu

 

Forrás: Katona József Színház blogja

 

 

süti beállítások módosítása