Toldi - Csőre Gábor előadása a Pesti Színházban

Arany János elbeszélő költeményét, a Toldit tűzi műsorra a Vígszínház; az élőzenével és animációval gazdagított produkciót Csőre Gábor előadásában mutatják be a Pesti Színházban április 4-én.


Arany János 1846-ban született alkotása örökérvényű remekmű. Főhőse, Toldi Miklós, a mai fiatalok számára is a hősiesség és a bátorság, a kitartás és a hűség, a becsület és az emberség példaképe - olvasható a Vígszínház közleményében.


A produkciót Paczolay Béla filmrendező állította színpadra. Az előadás alkotóinak alapvető célja, hogy az Arany János-szöveg értő tolmácsolásával segítsék értelmezni és befogadni a művet. A Vígszínház produkciója a pedagógusok és a diákok számára is hasznos oktatási és tanulási segédanyag lehet.

 

toldi

Fotó: Dömölky Dániel, vigszinhaz.hu


Az egyszemélyes előadásban megelevenednek az elbeszélő költemény szereplői: Toldi Miklós, a rókalelkű bátyja, Miklós édesanyja, hű szolgája, a király, a cseh vitéz és az elbeszélő, aki gyönyörű tájleírásokkal tűzdeli tele a történetet. Csőre Gábor előadásában a szereplők jól elkülöníthető hangon szólalnak meg, önálló karakterrel bírnak, ennek köszönhetően válnak plasztikussá, feszültséggel telivé a jelenetek.


Az előadás a főhős izgalmas, életveszélyes kalandjait - a farkassal való küzdelmét, az elszabadult bika lefogását, a cseh vitéz legyőzését - a rettegő szemtanú és a bátor Toldi szemszögét váltogatva jeleníti meg.


Csőre Gábor előadását élőzene kíséri. Barabás Béla zeneszerző és zenésztársa, Galántai Zsolt mindvégig jelen van a színpadon, aktív résztvevői az előadásnak. A produkció másik "főszereplője" Csáki László nemzetközi hírű animációs rendező mozgó illusztrációja lesz. Az animáció különleges vizuális effektekkel, szabad asszociációkkal egészíti ki Csőre Gábor előadását, a fiatalokhoz közel álló, számukra könnyen értelmezhető formanyelven segíti a befogadást.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása