Virginia Woolf inspirálta balettet mutat be jövőre a londoni opera

Egy Virginia Woolf élete és regényei által inspirált balettelőadás áll a londoni Királyi Operaház 2014/15-ös évadának középpontjában. A program a klasszikusokra épít, de bemutatják például Philip Glass új kamaraoperáját, és fellép Plácido Domingo is.

A nagy múltú Royal Opera House az új szezonban erősen épít a klasszikusokra: a következő évad előadásainak csaknem fele három zeneszerzőtől - Verditől, Puccinitól és Rossinitől - származik. A sajtótól érkező kritikákra az intézmény operaigazgatója, Kasper Holten úgy reagált: a megszorítások miatt fokozottabban figyelembe kell venniük a "piac" igényeit.
Az új darabok közül a legnagyobb várakozás a Virginia Woolf élete és három regénye - az Orlando, a Hullámok és a Mrs Dalloway - által inspirált balettelőadást előzi meg. A világhírű angol írónő világát megidéző, Woolf Works című darabot 2015 nyarán mutatják be Wayne McGregor koreográfiájával, aki a BBC-nek úgy fogalmazott: a darab "meg fogja törni a narratív balett szabályait".

 

Virginia-Woolf

Virginia Woolf


Ugyancsak a következő szezon egyik csúcspontjának ígérkezik Philip Glass, a kortárs zene egyik legnagyobb hatású alakja, a minimalista-repetitív zene egyik alapítója A per című új kamaraoperájának bemutatója, amelyet Kafka azonos című regénye inspirált.

 

philip-glass

Philip Glass


Az új évad nyitányaként a Királyi Balett egyik "védjegyét" jelentő táncdarabot, a L'histoire de Manon című balettet adják elő, megemlékezve arról, hogy Kenneth MacMillan koreográfiájával éppen 40 éve mutatták be először. "A Manon a közönség, és azt kell mondjam, a táncosok nagy kedvence is" - hangsúlyozta Kevin O'Hare, a Királyi Operaház főigazgatója.


A londoni intézmény Frederick Ashton, a Királyi Balett alapító koreográfusa előtt is tiszteleg egy műveiből összeállított esttel, melyen előadják többek között személyes kedvencét, a Scenes de ballet című alkotást, valamint az Öt Brahms-keringő Isadora Duncan stílusában című művet.

 

scenes

Scenes de ballet


A sztárfellépők sem fognak hiányozni a Királyi Operaház programjából: Plácido Domingo Verdi A két Foscari című operájában lép színpadra - egy másik Verdi-darabban, a Traviátában is szerepel -, Stephen Gould amerikai tenor és Nina Stemme svéd szoprán pedig Wagner Trisztán és Izoldájának címszerepeit alakítják. A Bohéméletben Anna Netrebko énekli Mimi szerepét, a Rigolettóban Simon Keenlyside lesz hallható - először a Covent Gardenben. A bolygó hollandiban ismét Bryn Terfel lesz látható. Rolando Villazónnal is találkozhat a közönség, a mexikói tenor a Don Giovanniban áll színpadra. Jonas Kaufmann a manapság ritkán játszott Andrea Chenier című Umberto Giordano-operában énekli a főszerepet.


A Covent Gardennek is nevezett Királyi Operaház London belvárosában található, és három társulatnak ad otthont: a Királyi Operának, a Királyi Balettnek, valamint a Királyi Operaház Zenekarának.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása