A költészet napja - Jön a 4. Versmaraton a Tháliában

Mintegy 70 kortárs költő olvassa fel verseit a Thália Színház Mikroszínpadán április 11-én, a költészet napján szervezett negyedik Versmaratonon.

 

Az egésznapos programba az idén a középiskolásokat is bevonják.

 

A Magyar Rádió Zrt., a Magyar Napló Kiadó, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szervezésében megvalósuló programon Az év versei 2014 című antológia szerzőit ismerheti meg a közönség.


Az ingyenesen látogatható rendezvény pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója arról beszélt, hogy a közmédia szeretne közösségi médiává válni és a kultúra, a magyar nyelv közösségteremtő erejéről beszélt.


Kiemelte: az antológiában és a Versmaratonon nemcsak magyarországi költők szerepelnek, és a programot a Kossuth Rádiónak köszönhetően a Kárpát-medence egész magyarsága figyelemmel kísérheti. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyar nyelvű közösség részeként, magyar közösségként éljék meg a mindennapokat - tette hozzá.

 

versmaraton

Oláh János, a Magyar Napló Kiadó vezetője, Csontos János, Az év versei kötet szerkesztője,

Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója és Jónás István, a Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatója

a Versmaraton sajtótájékoztatóján a Thália Színház Mikroszínpadán. Fotó: Beliczay László / MTI


Jónás István, a Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy Magyarország a költők országa, és a szándékuk az, hogy ezen a napon minél nagyobb közönséghez jussanak el a költemények. Azért választották a rendezvényhez a "Személyesen a vers" szlogent, mert úgy gondolják, hogy a helyszínen és az online közvetítéssel személyesen is el lehet jutni az érdeklődőkhöz. Elmondta: a délelőtt 11 órakor kezdődő műsor este 11-ig tart, és 45 perces blokkokban beszélgetnek majd a Kossuth Rádióból ismert műsorvezetők a költőkkel.


A Versmaratonon mások mellett Juhász Ferencet, Ágh Istvánt, Czigány Györgyöt és Tóth Krisztinát, valamint verseiket ismerheti meg a közönség. Telefonon jelentkezik be Szászi Zoltán, Gál Sándor, Kulcsár Ferenc, Tóth László és Polgár Anikó Szlovákiából, Sántha Attila, Lászlóffy Csaba és Muszka Sándor Erdélyből, valamint Vári Fábián László Kárpátaljáról. Lesz olyan költő, aki Skype segítségével mondja el a versét.


A műsorba a Kossuth Rádió élőben többször bekapcsolódik, valamint a közmédia televíziós csatornáinak kulturális műsorai is beszámolnak a rendezvényről.


Jónás István kiemelte: remélik, hogy lesznek olyan irodalomtanárok, akik felhasználják az oktatásban április 11-én vagy a későbbiekben az anyagokat.


A Versmaraton blokkjai még 60 napig elérhetők lesznek ugyanis a közmédia weboldalán, a www.mediaklikk.hu-n., később pedig DVD-n is megjelentetik a programot. Az oldalon a költők életrajza, a versek és a Versmaraton programja már megtalálható, így a tanárok előre felkészülhetnek az órára, kiválaszthatják, mely költőkkel foglalkoznának. Az esemény egész nap nyomon követhető lesz az interneten. A színpadi fellépés után a Thália Színház látványstúdiójában is beszélgetnek a költőkkel, akik ez alkalommal kedvenc versüket olvashatják fel.


"Abban bízunk, hogy ezzel az új formával, újabb csatornákon, új olvasókat lehet nyerni" - emelte ki Jónás István, aki elmondta azt is, hogy a napon egy közös vers is születik, amely úgy épül fel, hogy a fellépő költők egy-egy sorral folyamatosan bővítik, este pedig a teljes költemény elhangzik.

 

vers


Az esemény a Magyar Napló Kiadónál Csontos János szerkesztésében megjelenő Az év versei 2014 című kötetet bemutatója is egyben. Oláh János, a hagyományosan a költészet napjára megjelenő kötet kiadójának vezetője elmondta: a tavalyi év válogatása, 100 költő versei jelennek meg a kötetben. Ez rekordnak számít, hiszen a korábbi években 70 körül volt ez a szám - tette hozzá.


Mint mondta, a 12 éve megjelenő kiadvánnyal az a céljuk, hogy a mintegy 40 magyar nyelvű irodalmi folyóiratban közölt versekből állítsanak össze a minőségre koncentráló válogatást. Szólt arról, hogy ennyire friss irodalmat az iskolákban nem tanítanak, és az a szándékuk, hogy a programmal lehetőséget biztosítsanak arra, hogy egy-egy tanórán megismerkedhessenek a diákok a mai magyar költészettel.


Mint mondta, ragaszkodott ahhoz, hogy ezúttal a szerzők maguk mondják el a verseiket. "Óriási kultúrkincs lesz, ami itt születik. Olyan léleklenyomata a magyar lírai gondolkodásnak, amilyet nem nagyon lehet ezen kívül találni" - fogalmazott.

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása