Magyar tervek alapján épül egy kulturális komplexum Kínában

Az Ybl-díjas Zoboki Gábor építész és társai tervei alapján épül a kínai Szencsenben a Nansan Kulturális és Sportközpont és Művészeti Múzeum, melynek átadása néhány hónap múlva várható - hangzott el a kínai-magyar kulturális kapcsolatok erősödéséről szóló sajtótájékoztatón a Művészetek Palotájában.

 

"Hat hónap alatt lényegében megépült a teljes épületegyüttes, csavarról-csavarra a tervek alapján, tökéletes műszaki minőségben. Látok kapcsolati lehetőségeket nemcsak a magyar építészet és a magyar sport, hanem a kulturális szféra számára is, hogy "birtokba vegye" ezt a házat, és tudásával támogassa a kínaiakat abban, hogy hogyan kell egy ilyen intézményt működtetni" - mondta Zoboki Gábor, hozzátéve: a beruházás elnyerése valójában az egész magyar építészszakma és építészetoktatás sikere.

 

nansan

Terv a Nansan Kulturális és Sportközpont és Művészeti Múzeumhoz


Zoboki Gábor szerint a kultúra és a sport összekapcsolódik a kínai gondolkodásban, ez az oka, hogy a hamarosan elkészülő komplexum is ezt a két elemet vegyíti. A központban található színházi és koncerttér, gyerekszínház, múzeum, könyvtár és szabadtéri színpad, de ugyanúgy sportaréna és uszoda is - magyarázta.


Az építész úgy vélte: a beruházás hatalmas jövőbeli lehetőségeket nyit meg a magyar építészirodák előtt, ehhez azonban együtt kell működniük, több irodának össze kell állnia és együttesen fellépnie. Kiemelte: a siker záloga, hogy "ne gyarmatosítani menjünk Kínába, hanem legyünk készek beleolvadni az ottani kultúrába, és próbáljunk meg valóban értéket szolgáltatni".

 

zoboki gabor

Zoboki Gábor


Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta: Magyarország olyan kulturális értékeket és szakmai tudást képvisel, amelyre Kínában egyre erősebb igény mutatkozik. "A magyar kormány a gazdasági kapcsolatok fejlesztésén túl olyan kulturális, művészeti kapcsolatok kialakítására törekszik, amelyek az országról erős, kreatív és színes képet mutatnak" - mondta.


Úgy vélte, a kínai-magyar kulturális kapcsolatok fejlesztésében kulcsszerepe lehet Hugyecz (külföldön gyakran: Hudec) László (1893-1958) építész örökségének, aki legnagyobb sikereit Sanghajban érte el, és máig nagy megbecsülésnek örvend Kínában. Az államtitkár beszámolt a márciusban megrendezett második sanghaji Hudec-hét sikeréről, melyen a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) mutatkozhatott be a kelet-kínai metropoliszban.


Mint Balatoni Monika rámutatott, a hugyeczi örökség mellett a magyar kulturális diplomácia számos más dologra is építhet Kínában: a Kodály-módszert például széles körben alkalmazzák az ázsiai országban, de közismert Petőfi Sándor költészete is, Munkácsy Mihály festményeiből pedig még idén kiállítást rendeznek. Utalt arra is, hogy néhány hónapja nyílt meg a pekingi Magyar Kulturális Intézet.


Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója az élénkülő kínai-magyar zenei kapcsolatokat méltatta, amelyek kiépítésében az általa vezetett intézmény is fontos szerepet játszott. Utalt a Müpa két vezető kínai kulturális intézménnyel - a pekingi Nemzeti Előadóművészeti Központtal és a Sanghaji Nagyszínházzal - kötött együttműködési megállapodásaira. Felidézte, hogy az utóbbi keretében például Verdi Attila című operáját mutatták be tavaly novemberben Sanghajban a zeneszerző születésének bicentenáriuma alkalmából.

 

nanshan

Terv a Nansan Kulturális és Sportközpont és Művészeti Múzeumhoz


Káel Csaba rámutatott: számos kulturális, előadóművészeti központ épült Kínában az utóbbi években, de ezek többsége nem működik megfelelően, "nincs bennük élet". Ezért Zoboki Gáborhoz csatlakozva úgy vélte, hogy a kulturális menedzsment terén felhalmozott magyar tapasztalatoknak lehet piaca Kínában.


"Fantasztikus tehetség van Magyarországon, azon kell tehát dolgoznunk közösen, hogy ezt a tehetséget helyzetbe tudjuk hozni" - összegzett Káel Csaba.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása